Beroep onder de loep deel 5 – De schoenmaker

“Ik voel me toch als iemand die belangrijk is voor de samenleving”

“Ik voel me toch als iemand die belangrijk is voor de samenleving”, zegt Kelvin, die schoenmaker is. Kevin is al jaren schoenmaker en heeft zijn ervaring opgebouwd door zijn opa en vader. 

“Tijdens de schoolbanken dacht ik nooit eraan om schoenmaker te worden. Ik had wel iets anders in gedachten, waaronder politieman, brandweerman of piloot, maar door de jaren heen werd die veranderd. Ik ging vroeger vaak met mijn opa en vader naar het werk, nadat mijn opa stierf deed mijn vader het werk alleen. Toen ik tienner werd besloot ik een handje bij te helpen, omdat er aan de ene kant niet genoeg geld was om mij naar school te sturen en er ook bijna niets was in huis. Samen met mijn vader hebben wij nu ons eigen erf en huis na hard werken en sparen en probeer ik nu ook mijn eigen zaak te hebben. Ik zeg eerlijk, schoenmaker nu zijn is geen oplossing, je verdient niet veel maar je hebt velen die de hoop niet opgeven en ik ben ook een van ze. Aan de ene kant is het iets waarvan je houdt en iets waarin je je comfortabel voelt. Niets is lekkerder dan je eigen baas zijn, maar je moet verdienen, dat is het.”

“Ik heb nu ook kinderen, zij hebben hun eigen weg gekozen en doen het goed. De ene zit al op de universiteit en de ander studeert in het buitenland. Mijn vrouw en ik proberen samen het beste ervan te maken zij in het buiten land en ik hier.”

“Ik kan ook naar het buitenland, maar ben een beetje ouderwets Ik hou van mijn land. Het leven van een schoenmaker is normaal, net als het leven van vele andere mensen, alleen proberen wij op onze eigen manier iets te verdienen”, zegt Kelvin. “Men verwacht dat een schoenmakers in een huis vol oude schoenen zit, maar dat is het niet. Alles is netjes thuis onderscheid. Al mijn materiaal zit apart en schoenen die ook gemaakt moeten worden. Ik voel me toch als iemand belangrijk voor de samenleving. Voor elk vak of ding heb je iemand nodig voor een reparatie, dus wij zijn ook belangrijk. Het is nu wel een uitdaging, door de concurrenten, maar de prijzen compenseren die wel. Door de hoge prijzen van enkele schoeisels hebben wij toch nog klanten. Als schoenmaker wil je ook kwaliteit leveren, dus de meeste dingen om een schoen te repareren worden uit het buitenland naar mij gestuurd. De klant moet bij een ieder koning zijn, maar je hebt sommige mensen, of laat ik zeggen schoenmakers die hun werk niet serieus nemen en klanten voor de gek houden. Ik heb geleerd wat je niet voor je zelf wil, moet je een ander niet aan doen”, aldus Kelvin. 

“Met de wil van God hoop ik mijn eigen zaak komend jaar te openen. Met het bouwen ben ik al gestart, ik wil het schoenmaker gedeelte op een ander niveau brengen in het land. Je ziet dat er weinig schoenmakers zijn. Die zijn door de jaren heen gedwongen om een andere baan te zoeken om voor hun gezin te zorgen. Maar ik wil dat dit gedeelte er altijd blijft in het land. In het begin weet je altijd van wat jij  wilt, maar de situatie speelt vaak een rol. Als ouders het beste voor je kind maken, dan doe het. Stimuleer en waardeer wat je hebt en streef je voor het beste voor jou en je gezin.”

TM

error: Kopiëren mag niet!