Ondanks wereldwijde oproepen tot een humanitaire wapenstilstand in Gaza, dat wordt geteisterd door massamoorden, weigert Israël naar deze roep te luisteren. Steeds meer landen trekken zich terug uit hun betrekkingen met Israël, omdat ze geen vriendschap willen met een land dat apartheid en massamoorden van onschuldige burgers toelaat.
In Suriname blijkt de regering nog niet in staat te zijn Israël in haar bilaterale relaties op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Deze actie wordt om mysterieuze redenen niet ondernomen, terwijl maatschappelijke groepen hierom hebben verzocht en dit ook is aangekaart in de Nationale Assemblee.”
De Belgische vicepremier roept de Belgische regering op om sancties tegen Israël te nemen en de bomaanslagen op ziekenhuizen en vluchtelingenkampen in Gaza te onderzoeken. “Het is tijd voor sancties tegen Israël. De bombardementen zijn onmenselijk”, zegt vicepremier Petra De Sutter tegen de lokake krant Nieuwsblad. “Het is duidelijk dat Israël zich niets aantrekt van de internationale eisen voor een staakt-het-vuren”, voegt ze eraan toe.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas beheerde gebied is het dodental in de Gazastrook gestegen tot minstens 10.328 mensen, waaronder minstens 4.237 kinderen.
Volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken is het aantal Palestijnse burgers dat het noorden van Gaza ontvlucht toegenomen naarmate Israël daar intensiever optreedt. Alleen al dinsdag zijn er 15.000 mensen uit het noorden gevlucht.
Het geweld van Israëlische kolonisten verdrijft boeren op de Westelijke Jordaanoever van hun land. Sinds de aanvallen van Hamas-militanten op 7 oktober in Zuid-Israël is er sprake van toenemend geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar de afgelopen maand meer dan 160 Palestijnen zijn gedood, hetzij bij legeraanvallen, hetzij bij aanvallen door illegale Israëlische kolonisten.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn bezorgdheid geuit over de scherpe stijging van het aantal aanvallen door kolonisten en benadrukt dat het geweld van “extremistische kolonisten… nu moet stoppen”.
Italië heeft aangekondigd een hospitaalschip naar de kust van Gaza te sturen om de slachtoffers van het Israëlisch-Palestijnse conflict te helpen behandelen, aldus de Italiaanse minister van Defensie, Guido Crosetto. Het schip zal woensdag vertrekken met 170 medewerkers, waaronder 30 medisch noodpersoneel. Er wordt ook gewerkt aan het sturen van een veldhospitaal naar Gaza.
De Verenigde Staten heeft verklaard tegen elke langdurige bezetting van de Gazastrook door Israël te zijn en zich ook te verzetten tegen gedwongen verplaatsingen van Palestijnen uit de enclave, een dag nadat premier Benjamin Netanyahu had gezegd dat Israël voor onbepaalde tijd de “algemene veiligheidsverantwoordelijkheid” van de enclave op zich zou nemen na de oorlog met Hamas.
Volgens de Israëlische minister van Strategische Zaken, Ron Dermer, heeft Israël geen plannen om Gaza opnieuw te bezetten, maar zullen ze veiligheidsoperaties uitvoeren tegen alles wat ze als een bedreiging beschouwen.
Topdiplomaten uit de G7-landen hebben na besprekingen in Tokio een gezamenlijk standpunt aangekondigd over de oorlog tussen Israël en Hamas. Hierbij wordt Hamas veroordeeld, wordt het recht van Israël op zelfverdediging gesteund en wordt er opgeroepen tot “humanitaire pauzes” om de hulp aan de wanhopige burgers in de Gazastrook te versnellen.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag laat gestemd om de Democratische afgevaardigde Rashida Tlaib uit Michigan af te keuren vanwege kritische opmerkingen over Israël. De uitkomst van 234-188 kwam nadat genoeg Democraten zich bij de Republikeinen hadden aangesloten om Tlaib af te keuren. Tlaib, de enige Palestijns-Amerikaanse in het Congres, is al geruime tijd het doelwit van kritiek vanwege haar standpunten over het decennialange conflict in het Midden-Oosten.