Het ministerie van Financiën gaf woensdag een persconferentie over de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF liet weten ontevreden te zijn over de uitvoering van het sociaal programma, waarbij vooral de resultaten op het gebied van sociale bescherming teleurstellend zijn.
IMF-economist Anastasia Gusina benadrukte het belang om geld te besteden aan sociale bescherming, aangezien dit een gebied is waar de resultaten achterblijven. Sociale bescherming mag nooit als een bijzaak worden beschouwd. Het IMF heeft aan de ene kant aanbevolen om brandstof- en elektriciteit subsidies en andere maatregelen af te schaffen. Aan de andere kant zou er steun moeten zijn voor de bevolking op het gebied van sociale beschermingsprogramma’s. “We hebben een sociale beschermingsvloer, waar het IMF de overheid vraagt om meer geld uit te geven voor de sociale programma’s”, aldus Anastasia Gusina.
Verder gaf zij aan dat er inspanningen geleverd moeten worden om de doelen voor het einde van het jaar te halen. Voor het IMF is het ook van belang dat het geld de juiste mensen bereikt en dat de waarde van die betalingen niet wordt aangetast door inflatie.
De IMF-econoom vroeg ook naar meer transparantie in sociale uitgaven, waarbij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting op haar website informatie moet publiceren over welke huishoudens in elke wijk betalingen hebben ontvangen en wie hiervoor in aanmerking komt. Dit zou de verantwoording naar en het vertrouwen van het publiek vergroten.
De overheid erkent al jarenlang problemen met een slecht transparant en communicatief sociaal beschermingsprogramma. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën reageerde, waarbij hij aangaf dat het sociaal programma onder de verantwoordelijkheid van zijn collega van Sociale Zaken en Volkshuisvesting valt. Hij benadrukte dat macro-economische stabilisatie er is, maar dat het voor de mensen voelbaar moet worden.
Volgens de minister spreekt de president ook de noodzaak uit om het sociaal programma te versnellen, echter wordt dat al langere tijd benadrukt, helaas zonder resultaat.
SD