Tareno Plan Kwamalasamutu moet deel nationaal beleid worden

Het Tareno Plan van de Trio-gemeenschap, een beleidsplan voor een periode van een jaar ter verbetering en ontwikkeling van Kwamalasamutu, is dinsdag 7 november door granman Jimmy Toeroemang aan president Chandrikapersad Santokhi aangeboden in Hotel Torarica. Hierbij waren ook onder andere de ministers Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en Marciano Dasai van Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu (ROM) aanwezig, en leden van het Amazon Conservation Team (ACT) Suriname.

President Santokhi heeft aangegeven dat er extra geïnvesteerd dient te worden in Kwamalasamutu. Vanuit het Kabinet van de President zal er ondersteuning gegeven worden zodat er verbetering komt in de woon- en leefomstandigheden van de bewoners in het achterland. 

“Het document dat vandaag is overhandigd, is het eerste geïntegreerde eigen plan van Kwamalasamutu”, sprak Minu Parahoe, directeur van ACT Suriname, optekenen. Het plan is tot stand gekomen na een jaar lang sessies in het binnenland te hebben gevoerd met de gemeenschappen. Tien dorpen zijn deel geweest van dit proces. 

Directeur Parahoe spreekt van een enerverend traject, dat uiteindelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Het document was binnen acht maanden af. En na alle feedback van de gemeenschappen in het gebied te hebben gehoord, is er een finaal plan in elkaar gezet.  

De Trio-gemeenschap heeft laten weten dat zij geen illegale mijnbouwactiviteiten in het gebied wil. Aan de regering wordt gevraagd werkgelegenheid te creëren en hun leefgebied te beschermen.

Het ligt in de bedoeling dat ook een deel van de dorpen van het Matawaigebied hun plan aanbieden, terwijl die van Alalapadu en Sipaliwini in het tweede kwartaal van 2024 af moeten zijn.

error: Kopiëren mag niet!