De vakorganisaties, die zich gezamenlijk ‘de vakbonden’ noemen, komen vandaag, woensdag 8 november, opnieuw bij elkaar om mogelijk acties te organiseren tegen de aangepaste BTW-wet. De individuele vakbonden moeten dit aan hun respectievelijke leden voorleggen via een algemene ledenvergadering om actie te ondernemen.
Het is niet uitgesloten dat de Surinaamse Politiebond ook zal participeren, gezien hun aanwezigheid op de vergadering van vorige week in het CLO-gebouw.
Eerdere gesprekken met de regering zijn mislukt.
De gezamenlijke vakbonden zijn van mening dat de BTW op nutsvoorzieningen de kosten van levensonderhoud aanzienlijk zal verhogen. De regering heeft al aangegeven dat ze deze aangepaste BTW-wet, ondanks de bezwaren van de vakbonden, niet kan terugdraaien.
Momenteel is er een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het land om de situatie te beoordelen. Als blijkt dat ons land aan de eisen van het IMF voldoet, komt het opnieuw in aanmerking voor USD 52 miljoen.
Suriname is in december 2021 een 36 maanden durend programma met het IMF aangegaan.
Als de regering nu de wensen van de vakbonden inwilligt, betekent dit in IMF-termen een tekortschieting in het programma, wat mogelijk kan leiden tot het niet beschikbaar stellen van de tranche van USD 52 miljoen.
Ervaringen hebben uitgewezen dat als vakbonden eenmaal acties hebben opgestart en deze uitvoeren, ze de acties niet zullen opschorten of beëindigen. Dit brengt meer met zich mee dan de oorspronkelijke doelstelling van de acties en gaandeweg zullen meer factoren aan de orde komen.
Het geheel wordt onoverzichtelijk en zal uiteindelijk uitmonden in een politieke actie.
Gezien de eisen van de vakbeweging zijn ook burgers die geen lid zijn van deze organisaties het ermee eens. Niemand kan zeggen dat het leven nog financieel draaglijk is. De vakbonden zullen van deze onzichtbare groep morele ondersteuning krijgen.