De roep om ondersteuning aan Palestijnen neemt steeds toe in de Surinaamse samenleving. Een steekproef van Dagblad Suriname laat zien dat niet alleen de traditionele groepen, waaronder moslimorganisaties, maar dat brede lagen van de samenleving maken over de ernstige humanitaire situatie van Palestijnen in Gaza.
In verschillende sociaal-maatschappelijke organisaties is de oorlog tussen Hamas en Israël een hot topic. De discussies worden breedvoerig gehouden en men ziet graag verandering in de houding van de wereld.
Ook jongeren, waaronder universitaire studenten, maken zich ernstige zorgen. De vele video opnames en beelden van verwoesting en enorme lijden van kinderen worden als hartverscheurend ervaren.
De roep naar rechtvaardigheid en gelijkheid is enorm groot. Op vele plaatsen worden als solidariteit ook Palestijnse vlaggen gehesen.
Inmiddels heeft het platform Gerechtigheid Palestina een vredesloop gehouden om aandacht te vragen voor de gewelddadigheden die zich voordoen. Het doel van de vredesloop was om aandacht te vestigen op de humanitaire situatie in Palestina. Na een grootschalige aanval op 7 oktober op Israël door Hamas, is Israël begonnen met een tegenaanval. Daarbij vinden grootschaalse bombardementen en grondaanvallen plaats in het dichtbevolte Gaza-strook. Gaza wordt volledig door Israël afgesloten van de rest van de wereld. Hamas is een Palestijnse organisatie die zowel politieke als militaire onderdelen heeft. Door Israël, de Verenigde Staten en andere vooral Westerse landen wordt Hamas als een terreurbeweging bestempeld. Hamas is de autoriteit die het voor het zeggen heeft in de Gaza-strook, waar ruim 2 miljoen Palestijnen wonen. Door de grootschalige aanvallen van Israël is een humanitaire ramp ontstaan. Wereldwijd wordt de roep tot een staakt het vuren en een humanitaire corridor groter.