Padieboeren krijgen gemiddeld SRD 650 per baal uitbetaald van opkopers

De meeste padieboeren in Nickerie zijn in de afgelopen zowat twee weken door opkopers uitbetaald voor geleverde padie. De prijs die de meeste opkopers uitbetalen ligt rond de SRD 650 voor een baal natte padie van 79 kilogran. Er was zoals bij elk oogst in de afgelopen twee maanden nogal wat te doen voor wat betreft de opkoopprijs. Aan het begin van de oogst ongeveer twee maanden geleden beklaagden padieboeren zich over de opkoopprijs die rijstverwerkers boden. 

Na interventie van de regering gingen de rijstververwerkers/exporteurs akkoord met een minimum opkoopprijs van SRD 850 per baal. Dit is ook de prijs die men in Guyana aan boeren uitbetaalt. In de praktijk merkten de boeren hier echter niets van. Vanwege de lage kwaliteit van de oogst dit seizoen, werd naderhand deze minimumopkoopprijs naar beneden bijgesteld, te weten SRD 750. 

De boeren werden onrustig, omdat ze maar niet uitbetaald werden voor hun geleverde padie. Tegen welke prijs ze uitbetaald zouden worden bleef ook onduidelijk voor ze. Ze drongen aan op uitbetaling, omdat ze behalve lopende financiële verplichtingen, zich ook moeten voorbereiden op de nieuwe padieinzaai. 

Voorbereiden voor inzaai

Velen van ze zijn ondertussen begonnen met de grondbewerking van rijstarealen. De padieinzaai is volgens de inzaaikalender van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, officieel per 1 november begonnen. Enkele padieboeren zeggen aan Dagblad Suriname, dat hoewel de opkoopprijs van SRD 650 voor een baal niet is wat ze hadden gehoopt, ze geen keus hebben om daarmee te leven. 

Padieverbouwers zijn sinds jaar en dag voor wat de opkoopprijs betreft afhankelijk van opkopers/rijstverwerkers. Met het ontvangen geld dat ze nu voor hun padie uitbetaald hebben gekregen zeggen ze heel goed te moeten omspringen. Naast de lopende financiële verplichtingen, gaat het overgrote deel naar herinvestering in de komende inzaai.

De kosten voor de nieuwe inzaai liggen onder meer in de droge grondbewerking en later de natte grondbewerking, brandstofkosten voor het pompen van water, zaaizaad, bemesting en aanplantverzorging. Gelet op de gestegen kosten zeggen de boeren zich absoluut geen onnodige extra kosten te kunnen permitteren, en zeker ook geen calamiteiten. Ze hopen daarom dat er voldoende water beschikbaar zal zijn en dat de weersomstandigheden in het nieuwe seizoen goed zullen zijn.

Het afgelopen seizoen is door de aanhoudende droogte en warme temperaturen, vooral in de avonduren, de kwaliteit van de padieoogst zeer laag. Ook de oogstopbrengsten per hectare zijn minder geweest, namelijk rond de 60 balen per hectare. In een normale situatie liggen de oogstopbrengsten tussen de 70 en 75 balen per hectare.

SS  

error: Kopiëren mag niet!