Langdurige stress en overspannenheid  kunnen leiden tot burn-out

Iedereen krijgt weleens met stress te maken. Stress is niet per definitie ongezond. Volgens deskundigen hebben mensen een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren of presteren. Maar, als de stress te lang duurt of heel heftig is, dan is er sprake van ongezonde stress.

Een langdurige periode van stress en overspannenheid kunnen leiden tot een burn-out. Iemand kan overbelast raken doordat hij/zij te veel van zichzelf vraagt dan hij/zij aankan. Een burn-out is niet alleen een psychisch probleem, maar burn-outklachten zijn ook duidelijk te voelen en te merken in het lichaam. 

Burn-outklachten krijgt men niet alleen door werkstress, maar ook door spanningen, grote veranderingen (zoals een verhuizing) of vervelende gebeurtenissen (zoals ziekte en rouw) in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van meerdere factoren, die ervoor zorgt dat het de persoon te veel wordt.

Omgaan met stress, mentale druk en een burn-out 

Om effectief om te gaan met stress, mentale druk en een burn-out, is het essentieel om tijd vrij te maken voor rust en ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een hobby, meditatie of gewoon tijd doorbrengen in de natuur. Het nemen van voldoende rust kan helpen om de geest te kalmeren en stress te verminderen.

Verder is het belangrijk dat men grenzen leert stellen in zowel werk- als privésituaties. Dit, omdat overbelasting kan bijdragen aan stress en burn-out. Effectief time management kan stress ook helpen verminderen. Daarbij is het belangrijk om een planning te maken van de dagelijkse taken en ook prioriteiten te leren stellen. Grote taken kunnen in kleinere taken opgedeeld worden. Hierdoor neemt de druk af om alles direct in een keer te doen.

Steun van familie, vrienden en collega’s kan ook helpen bij het verlichten van stress en het vinden van oplossingen. Daarnaast is het ook belangrijk om voor een gezonde leefstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap. Deze elementen dragen bij aan een betere geestelijke gezondheid en veerkracht.

Indien nodig, kan iemand overwegen om te praten met een professionele hulpverlener zoals een psycholoog of therapeut. Ze kunnen helpen om effectieve coping-strategieën te ontwikkelen en te werken aan herstel. In Suriname worden ook met regelmaat diverse trainingen en campagnes gehouden om mensen te leren, hoe om te gaan met stress, mentale druk of een burn-out.
SK

error: Kopiëren mag niet!