Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers brengen vicepresident Ronnie Brunswijk en ex-president Desi Bouterse in verband met recente betrokkenheid bij drugshandel, volgens gehackte e-mails die wijzen op voortdurende politieke banden op hoog niveau met de georganiseerde misdaad in het kleinste land van Zuid-Amerika, zo bericht InSightCrime in samenwerking met een groep internationale onderzoeksjournalisten.
De e-mails behoorden tot een schat aan documenten die in 2022 waren gestolen uit het Colombiaanse kantoor van de procureur-generaal en waren verstrekt aan een consortium van journalisten, waaronder InSight Crime.
Aanhoudende geruchten
De aantijgingen in de e-mails dragen bij aan de aanhoudende geruchten over de rol van Brunswijk en Bouterse in de cocaïnehandel via Suriname, waarvoor beiden in het verleden zijn veroordeeld. Ze zouden optreden als makelaars en hun connecties in de Surinaamse regering gebruiken om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen.
Andere informatie in de cache van gestolen bestanden benadrukt waarom mensenhandelaars zich aangetrokken voelen tot Suriname. Het is gunstig gelegen nabij grote drugsproductiezones, heeft kwetsbare grenzen en beschikt over de infrastructuur om cocaïne naar grote markten in Europa, West-Afrika en de Verenigde Staten te verzenden.
De Colombiaanse guerrillagroep bekend als het Nationale Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional – ELN) en dissidente groepen van de gedemobiliseerde Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten (Fuerzas Armadas Revolucionarios de Colombia – FARC) stuurden de afgelopen jaren allebei cocaïne door Suriname, aldus andere gehackte bedrijven.
Ronnie Brunswijk: Een in beslag genomen lading redden?
De vermeende banden van Brunswijk met de drugshandel kwamen naar voren in een e-mail van 25 augustus 2020, iets meer dan een maand nadat hij aantrad als vicepresident.
In de e-mail schrijft een speciale agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) aan een onderzoeker van het Colombiaanse Openbaar Ministerie over een recente mislukte drugsvangstoperatie in Suriname.
Jayant Roman en Gilbert Samuels
Volgens de DEA-agent verdacht de ‘Surinaamse eenheid’ – waarschijnlijk een verwijzing naar de lokale DEA-eenheid – Brunswijk ervan in contact te staan met twee ‘slechteriken’: Jayant ‘Alex’ Roman en Gilbert Samuels, een piloot die eigenaar is van een luchtvaartbedrijf. genaamd Vortex.
“De eenheid vermoedt dat de vicepresident contact heeft met de slechteriken … omdat de operatie niet tot inbeslagnames of arrestaties heeft geleid”, schreef de DEA-agent in het Spaans, bezaaid met spel- en grammaticafouten.
De operatie vond plaats op 21 augustus 2020, toen Samuels terugkeerde van een vlucht naar de uitgestrekte jungle van Suriname en in een busje het vliegveld Zorg en Hoop in de hoofdstad Paramaribo verliet.
Twee agenten van het Korps Politie Suriname (KPS) hebben Samuels in een hinderlaag gelokt en zouden 400 kilo cocaïne hebben gevonden en gestolen. Maar ze gaven het snel terug nadat ze ontdekten dat een deel van de drugs toebehoorde aan een crimineel met belangrijke connecties, zo meldde een lokale krant destijds.
Brian Blue
Een hooggeplaatste Surinaamse veiligheidsfunctionaris die uit angst voor vergelding om anonimiteit vroeg, vertelde InSight Crime dat deze crimineel Brian Blue was, die Brunswijk omkocht om ‘de situatie te kalmeren’, waarna de cocaïne werd teruggegeven aan Jayant Roman. Blue en Roman waren ieder eigenaar van een deel van de onderschepte lading, aldus de veiligheidsfunctionaris. In de DEA-e-mail wordt Blue ook vermeld als een drugshandelaar die banden heeft met Samuels.
Brunswijk heeft niet gereageerd op het verzoek van InSight Crime om commentaar. Ook de Surinaamse, Colombiaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Samuels weigerde commentaar te geven. Pogingen om contact op te nemen met Blue en Roman waren niet succesvol.
21 jaar gevangenisstraf in Brazilië
Blue is volgens de veiligheidsfunctionaris een van de meest productieve drugshandelaren in Suriname. In 2018 veroordeelde een Braziliaanse rechtbank hem bij verstek tot 21 jaar gevangenisstraf wegens de handel in 500 kilo cocaïne, en vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit.
“Ik heb Brian Blue slechts één keer ontmoet bij de kapper”
In Suriname leek de rechtshandhaving hem niet als een hoge prioriteit te beschouwen.
“Ik heb Brian Blue slechts één keer ontmoet bij de kapper… maar hij stond tijdens mijn ambtsperiode niet op de radar van de politie”, zegt August van Gobbel, een voormalige politiecommissaris die leiding gaf aan het inlichtingenbureau van de KPS en later aan de afdeling zware misdrijven tijdens de arrestatie van Bouterse.
Meerdere journalisten en Van Gobbel zeiden dat er geruchten waren dat Brunswijk of mensen dicht bij hem betrokken waren bij de nasleep van de cocaïne-inbraak van Samuels in augustus 2020, hoewel niemand concreet bewijs had gezien.
Volgens de e-mail van de DEA-agent had Samuels vóór de arrestatie minstens sinds het eerste kwartaal van 2020 drugsvluchten uitgevoerd vanuit een gehucht genaamd Amatopo naar de luchthaven Zorg en Hoop in Paramaribo.
Gelegen diep in het dunbevolkte grensgebied van de jungle met Guyana, aan de rivier de Courantijn en naast een landingsbaan, is Amatopo een ideaal overslagpunt voor alles wat het land wordt binnengesmokkeld. Samuels heeft hier een lodge, ontdekte InSight Crime.
Beschuldigingen van de voortdurende betrokkenheid van Bouterse bij de drugshandel verschenen in een andere gehackte e-mail tussen functionarissen van het Colombiaanse parket van de procureur-generaal.
Verhandelen van cocaïne
In de e-mail, gedateerd 6 mei 2022, informeerde een andere onderzoeker bij het Openbaar Ministerie een superieur over het rapport van een informele bron dat Bouterse helpt bij het verhandelen van cocaïne vanuit Colombia via Suriname naar locaties in het Caribisch gebied, Afrika en Europa.
“Ik verzoek respectvol om de toekenning van een prejudiciële beslissing om de bovengenoemde informatie te verifiëren en de juridische activiteiten uit te voeren die zich kunnen voordoen om opheldering te verschaffen over de mensen die verband houden met deze gebeurtenissen”, schreef de onderzoeker.
De bron van de onderzoeker zei dat Bouterse in contact stond met een Surinaamse drugshandelaar wiens netwerk ook een Colombiaanse handelaar omvatte die probeerde een privévliegtuig te krijgen dat was aangepast om tussen de 1,2 en 1,5 ton cocaïne te vervoeren, aldus de informant.
De niet-geverifieerde beweringen van de informant zijn in tegenspraak met wat de meeste bronnen aan InSight Crime vertelden tijdens een bezoek aan Suriname in oktober 2022 – namelijk dat Bouterse, die in oktober 78 wordt, zich heeft teruggetrokken uit zowel zijn politieke als criminele carrière.
Bouterse reageerde niet op het verzoek van InSight Crime om commentaar.
Ook het vliegtuig dat Samuels in 2020 onder de bescherming van Brunswijk zou gebruiken om cocaïne te smokkelen, had een link met Desi Bouterse. De zespersoons Cessna C206 werd in 2017 gekocht door Samuels bedrijf Vortex in overleg met toenmalig president Bouterse.