De partij krijgt de slechte naam

Mensen zijn geneigd te denken dat alleen de politieke partij die ze zelf aanhangen deugt en daarom schelden ze op de andere partijen. Zo hoorde ik een vrouw verontwaardigd uitroepen: “hoe durven die twee NPS ers te zeggen dat ze in de toekomst met de NDP willen samenwerken? Zijn ze vergeten dat de NPS als oppositie in de vorige regering door de NDP monddood is gemaakt en is weggevaagd? Met de NDP moet absoluut niet meer worden samengewerkt!”

Niet alleen het volk maar ook de politici zijn geneigd om het negatieve snel te vergeten. Men noemt het snel vergeten, maar eigenlijk is het meer dat men meewaait met de wind die op dat moment de meeste voordelen voor hen biedt. 

Het klopt dat in de vorige regering de voorzitter van de DNA haar macht heeft misbruikt, naar de pijpen danste van de president, steeds besliste in het voordeel van de NDP en de oppositie te kijk heeft gezet. Er waren figuren in de NDP die het volk hebben voorgelogen en bestolen, kortom er zaten mensen in de NDP die niet deugden en daarom zou het niet verstandig zijn om weer met diezelfde mensen in zee te gaan. Maar daarom hoeft de politieke partij NDP niet op de vuilnisbelt te worden gegooid of te worden behandeld als een melaatse die je uit de weg moet gaan. Er zullen best wel integere, deskundige mensen in de NDP zitten waarmee wel kan worden samengewerkt. We just have to look for the good in them.

Kijk maar wat er is gebeurd met de VHP, die wilde perse niet met de NDP samenwerken en is daarom in zee gegaan met ABOP en NPS en dat bleek achteraf een afschrikwekkende toestand. De NPS presenteerde zich als onbetrouwbaar door de boel in de steek te laten op ’t moment dat hun steun juist het hardst nodig was. Ook nu wordt er gezegd,’ nooit meer samenwerken met de NPS,’ maar dat is niet terecht. Niet omdat enkele appels in de NPS mand verrot zijn betekent het dat alle NPS appels niet deugen. Men moet de NPS figuren die onbetrouwbaar bleken te zijn schrappen en enkele betrouwbare op de lijst plaatsen. One bad apple can not spoil the bunch.

Brunswijk heeft zich gepresenteerd als onkundig, onbetrouwbaar en was uit op eigen voordeel. Hij is dominant en heeft het gezag van de president nooit geaccepteerd. Hij heeft een gespannen en onhoudbare situatie gecreëerd en het deze regering zeer moeilijk gemaakt. Er wordt geroepen: “nooit meer samenwerken met ABOP, maar dat is niet terecht. Niet Brunswijk alleen is de ABOP, maar alle leden samen. De ABOP krijgt de slechte naam, terwijl het Brunswijk is die niet deugt. Kijk maar naar de heer Bee en mevrouw Poki, die zijn leden van de ABOP, maar integer en deskundig. Met de ABOP kan dus wel worden samengewerkt maar dan niet met de ABOP figuren die zich hebben misdragen. Er zit genoeg talent en integriteit in de ABOP vijver, alleen moeten de leden hun angst voor de voorzitter kwijtraken en durven vrijuit te spreken en kritiek te uiten. Followers who tell the truth, and leaders who listen to it, are an unbeatable combination. Brunswijk moet geen bevelen geven maar het goede voorbeeld en de Abop leden moeten gaan beseffen dat their destiny must not be written for them, it must be written by them.

Alle politieke partijen hebben leden die zich willen inzetten voor land en volk. Maar er zitten ook in alle politieke partijen figuren die uit zijn op macht, eigenbelang en zich verrijken. Een politieke partij schofferen omdat enkele rotte figuren zich hebben misdragen is fout.                                                                           

Het enige dat moet gebeuren is dat men in elke politieke partij de kandidaten moet screenen, zodat de rotte appels nooit meer de kans krijgen om zitting te nemen in een regering. Wat dan overblijft is het gave fruit waar mee gewerkt kan worden. Dus met alle partijen kan er worden samengewerkt, mits men de rotte appels verwijdert en leert van gemaakte fouten. A bad attitude is like a flat tire, you can’t go anywhere until you change it.

Ook Santokhi is omringd door enkele rotte appels, maar daarom hoeft niet de hele VHP te worden afgeschreven. Hij heeft van de fouten geleerd. Hij heeft niet zoals Bouterse ondeskundigheid op posten geplaatst, maar op elke post intelligentie en deskundigheid benoemd en dat was goed voor de ontwikkeling van het land. Men heeft hem verweten alleen Hindoestanen op posten te plaatsen. Dat is een foute opstelling van de Surinamer. We moeten geen ras zien maar landgenoten die de deskundigheid bezitten om het land tot ontwikkeling te brengen. Bouterse heeft de politieke partijen die hem chanteerden eruit gegooid.

Santokhi is geconfronteerd geworden met dezelfde chantage politiek. Hij heeft die chantage het hoofd geboden zonder de chanteurs eruit te knikkeren. Hij koos voor rust en stabiliteit, met het gevolg dat men hem onterecht gebrek aan daadkracht verweet.                               .                                                                       

Zijn beleid is het resultaat van een zwaar en gedurfd financieel economisch beleid, waar de totale bevolking offers voor heeft gebracht. Dit beleid begint vruchten af te werpen en verdient daarom een kans om te worden voortgezet. De goede zaden die hij heeft geplant moeten worden bewaakt zodat ze niet door corruptie en hebzucht worden vernietigd. 

“The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people, but the silence over that by the good people.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!