“We hebben onze eigen problemen hier, maar je kan geen economische crisis vergelijken met genocide”

Afgelopen vrijdag werd de vredesloop “Walk for Humanity” gehouden, een krachtig gebaar van solidariteit met Palestina, georganiseerd door het Platform Gerechtigheid voor Palestina (PGP). De menigte die zich verzamelde, was indrukwekkend in omvang. “Zeker rond de 400 Surinamers namen deel aan deze betekenisvolle loop, waarbij mijn familieleden alleen al met 150 personen vertegenwoordigd waren”, aldus een senioren deelnemer. Anderen spreken over zo’n 1.200 deelnemers aan de vredesloop.

Wat velen wellicht niet weten, is dat er ook een gemeenschap van Surinamers van Palestijnse afkomst is. Deze bijzondere groep kreeg de eer om voorop te lopen tijdens de loop. 

Bewustwording bij Surinamers over de Israël-Palestina “kwestie” in Suriname

Naar aanleiding van de uitspraken van enkele Surinamers, vooral op social media, lijkt het erop dat er weinig bewustzijn is over de Israël-Palestina “kwestie” in Suriname. Dagblad Suriname benaderde enkele meelopers over hun ervaring tijdens de loop, hun motivatie voor het meedoen en wat zij vinden over de denkwijze van bepaalde Surinamers die de vredesloop niet als nuttig zagen.

“We weten allemaal wat er precies gebeurt, de beelden spreken voor zich; het moorden van niet alleen mannen en vrouwen, maar ook baby’s en kinderen”. “Daarom ben ik gekomen om te laten zien waarvoor ik sta”, geeft Maya aan. Zij geeft aan dat het niet alleen voor de kinderen is, maar ook voor eenheid en dat de genocide gestopt moet worden. “We hebben ook onze eigen problemen hier in Suriname, maar het zijn andere soort problemen. In Palestina is er een genocide, letterlijk een rassenmoord. Je kan dus geen economische crisis vergelijken met een genocide”, benadrukte zij. 

“Het maakt niet uit wat voor religie je hebt, van welk land je komt, wat voor politieke achtergrond je hebt”. “Als we stil blijven zijn wij eigenlijk aan de kant van de onderdrukkers en dat willen wij niet”, aldus Maya. Zij vertelt heel tevreden te zijn met de opkomst voor de vredesloop.

“Ik had niet verwacht van Suriname dat we zo bewust waren, maar ik ben wel blij met de opkomst en het is gelukkig ook vredig gegaan”, zei Maya. Volgens haar denken veel mensen nog steeds dat het een religieuze oorlog is, maar dat is het niet. “Ik ben heel blij dat ook niet-moslims zijn komen protesteren en hun stem hebben laten horen”, aldus Maya. 

SD

error: Kopiëren mag niet!