De totale rentelasten van de wekelijkse termijndeposito (TD) veilingen die sinds juli 2021 door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn geïntroduceerd, bedragen per 1 november ruim SRD 3,7 miljard. In 2021 is aan de algemene banken in totaal SRD 179 miljoen uitbetaald, in 2022 SRD 2009 miljoen en tot en met 1 november dit jaar bedragen de rentelasten SRD1.541 miljoen. Deze bedragen zijn de opbrengsten van de algemene banken voor hun beleggingen in kortlopende TD’s van de CBvS.
De wekelijkse TD’s worden gehouden als onderdeel van de monetaire maatregelen (OMO’s, Open Markt Operaties) van de CBvS om overtollige geldhoeveelheden in omloop steeds voor een korte periode uit het bankensysteem te halen, met als doel de basisgeldhoeveelheid te beheersen. Het uiteindelijke doel is om de inflatie onder controle te houden.
Monetaire financiering?
De afgelopen dagen is de vraag weer boven water komen drijven of met de uitbetaling van rente aan de algemene banken er feitelijk geen sprake isvan monetaire financiering. Gewezen CBvS-governor Glenn Gersie heeft vorige week zondag in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen op ABC-radio onder meer beweerd dat er sprake zou zijn van monetaire financiering.
In een gisteren uitgegeven communiqué spreekt de CBvS dit ten stelligst tegen. De CBvS betreurt het dat door deze bewering haar Open Markt Operaties, die juist nu in combinatie met de andere maatregelen op monetair- en fiscaal vlak vruchten afwerpen bij het weer op het goede spoor brengen van de economie, onnodig een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven en de Bank respectievelijk de Staat hierdoor ten onrechte in diskrediet wordt gebracht.
De gepubliceerde weekstaten van de CBvS geven geen enkele financiële mutatie weer waaruit een dergelijke conclusie kan worden getrokken, staat in het communiqué. Verwezen wordt naar art. 27 van de Centrale Bankwet 2022. De rentelasten van de OMO’s komen volledig als kosten ten laste van het resultaat van de Bank. Er is dientengevolge geen sprake van een krediet of voorschot aan de Staat, of een kortlopende vordering op de Staat, of een financiering ten behoeve van de Staat. Teneinde een beeld te krijgen van de toestand van de economie van Suriname kan het publiek de publicaties van de Bank raadplegen, zoals die gepubliceerd worden op de website en haar sociale mediakanalen. De Weekstaat, het Economisch Bulletin en de Analyse Maandbalans geven voldoende inzichten aan ingewijden en elke belanghebbende om tot correcte conclusies te komen, aldus de CBvS in haar communiqué.
TD-veiling deze week
Bij de TD-veiling deze week is totaal een geldhoeveelheid van SRD 789,4 miljoen opgehaald. Het OMO-volume was aanvankelijk gesteld op SRD 500 miljoen. Gelet op het animo onder de deelnemende banken is deze naar boven bijgesteld.
Het 1-weeks TD-instrument heeft een bedrag van SRD 530,4 miljoen opgeleverd. Deze werd toegewezen tegen een rente van 27,1 procent, een daling van 2,7 procentpunt ten opzichte van vorige week.
Bij de 1-maandse TD’s is een totaal bedrag van SRD 142,5 miljoen toegewezen tegen een rente van 29,8 procent. Dit is een daling van de rente met 5,3 procentpunt vergeleken met vorige week.
De 3-maandse TD’s hebben een bedrag opgeleverd van SRD 116,5 miljoen. Deze werd toegewezen tegen een rente van 48.1 procent, een daling van 7,1 procentpunt ten opzichte van vorige week.
De jaar-op-jaar inflatie per eind september bedraagt 50,8 procent.
SS