Mariah Carey wordt weer aangeklaagd wegens ‘All I Want for Christmas Is You’

Muzikant Andy Stone klaagde Mariah Carey maandag voor 20 miljoen dollar aan voor een rechtbank in Californië, omdat haar populaire kerstliedje ‘All I Want for Christmas is You’ inbreuk maakte op zijn auteursrecht. 

Stone, de zanger van Vince Vance and the Valiants, schreef in 1989 mee aan zijn lied, ook getiteld ‘All I Want for Christmas is You’. Stone beschuldigde Carey en haar team ervan de ‘compositionele structuur’ van zijn lied te kopiëren, aldus de door Fox News Digital verkregen klacht.  

Carey heeft de tekst van Stone’s hit uit 1989 “rechtstreeks” gekopieerd en “ongeveer 50%” van het nummer is inbreuk op het auteursrecht, aldus de rechtbankdocumenten. Stone beweerde dat Carey en haar team “ongetwijfeld” toegang hadden tot zijn versie van “All I Want for Christmas is You” vanwege het “brede commerciële en culturele succes”. Stone’s nummer stond jarenlang op de Billboard-lijst en zijn band zong het nummer tijdens een optreden in het Witte Huis in het voorjaar van 1994, hetzelfde jaar dat Carey’s nummer werd uitgebracht. 

Het optreden in het Witte Huis zorgde ervoor dat het nummer van Vince Vance en de Valiants in 1994 weer op de Billboard Hot Country Chart stond, aldus de rechtbankdocumenten. ‘Carey heeft geprofiteerd van het succes van haar inbreukmakende werk’, beweerde Stone in de klacht. ‘All I Want for Christmas is You’ is een alomtegenwoordig onderdeel van de populaire cultuur geworden, en Carey’s naam is synoniem geworden met het seizoen. Carey’s kersthit is al sinds de release in 1994 een vast onderdeel van de feestdagen. 

‘All I Want for Christmas Is You’ stond bovenaan de Billboard Hot 100 en er zijn meer dan 10 miljoen exemplaren van verkocht. Carey heeft zich gebaseerd op het succes van het nummer en is begonnen met het plagen van de kerstperiode op sociale media door woensdag een video te delen waarin hij aankondigt “It’s time” voor ‘All I Want for Christmas Is You”. “Ik wilde niet dat het specifiek voor een bepaald tijdperk zou aanvoelen, dus hebben we geen geluiden gebruikt die in die tijd plaatsvonden”, legde ze uit. Op die manier zou het klassiek en tijdloos aanvoelen. “Maar ik had nooit kunnen vermoeden dat het zo’n groot deel van mijn leven zou worden.”

error: Kopiëren mag niet!