Grondconversie die zekerheid moest brengen bij de gemeenschap brengt juist meer onzekerheid met zich mee. Ondanks de bekendmaking zijn mensen twijfelachtig over de wijze waarop het hele proces in elkaar is gezet. Men vraagt zich af of men niet voor de gek gehouden zal worden. De informatie over de wijze waarop de grondconversie zal plaatsvinden is hen tot nog toe ook onduidelijk.
De gemeenschap zit met vragen over de processen die ze allemaal moeten doorlopen om echt in aanmerking te komen voor hun perceel met de titel eigendom. Het eigendomsrecht brengt veel meer zekerheid met zich mee.
Uit gesprekken met juridische deskundigen blijkt, dat er een geldig beroep gedaan kan worden op het staatsbesluit ten aanzien van de grondconversie die is afgekondigd. Op de vraag van burgers of het een legitieme manier is, is het antwoord dus ja. Het staatsbesluit dat in dit kader is afgekondigd biedt de nodige bescherming aan burgers die hun perceel, dat past binnen de wetsomschrijving willen gaan omzetten in eigendom. Er zijn specifieke voorwaarden waaraan een perceel moet voldoen.
Ondanks het feit dat de wet de grondgebieden van tribale volkeren en inheemsen uitsluit, vindt men het frappant dat deze wet ondanks alle commentaar doorgedrukt is. Men vindt dat de wet bestemd is voor kleine groepjes kapitalisten. Of minder draagkrachtigen zich het kunnen permitteren om hun perceel te kopen, wordt buiten beschouwing gelaten, terwijl mensen met geld in staat zullen zijn om meer dan 1 perceel in eigendom om te zetten.
Burgers die in gesprek gingen met de redactie van Dagblad Suriname geven aan, dat het beschermende gevoel dat grondconversie zou moeten bieden in principe niet of bijna niet zichtbaar is voor die groep in de samenleving die het nodig heeft.