Professor dr. Shanti Venetiaan, voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hield onlangs een gedenkwaardige toespraak ter gelegenheid van de 55e Dies Natalis van de universiteit. Tijdens deze bijzondere gelegenheid blikte ze terug op het afgelopen collegejaar en presenteerde ze de diesrede, waarin het bestuur zelf het voortouw nam.
De geschiedenis vormt de context van deze jubileumviering. In 1966 werd de universiteit als een geschenk aangeboden door de toenmalige Staten van Suriname aan de samenleving. Voor die tijd moesten Surinaamse studenten naar het buitenland, vooral Nederland, reizen voor wetenschappelijk onderwijs.
Professor Venetiaan belichtte de uitdagingen waarmee de universiteit geconfronteerd werd, van de oprichting in 1968 tot nu. Ze herinnert eraan dat, ondanks de oprichting van de Geneeskundige School in 1882 en andere hogere opleidingen, de academische reis niet zonder obstakels was. De Geneeskundige School was een uitvloeisel van de eis van de Britse regering om langer Brits Indiërs naar Suriname te halen voor contractarbeid. De oprichting van deze school kan dus niet zo verheven worden maar “ala ogri tja wan bun”, benadrukte zij tijdens haar toespraak.
De diesrede werpt ook een blik op concrete cijfers, die later in het jubileum verslag zullen worden vastgelegd. Verder werden de toezeggingen van de universiteit aan waarden zoals academische vrijheid en wetenschappelijke integriteit benadrukt.
Wat heeft het 55 jarig bestaan van de universiteit voor Suriname gebracht?
In 55 jaar heeft de AdeKUS ruim 8.000 afgestudeerden voortgebracht, waaronder 1.600 juristen, 600 artsen, 1.700 economen, 1.500 technologen en 2.400 experts uit diverse wetenschapsgebieden. Met 44 promovendi, 48 hoogleraren en eredoctoraten voor uitmuntende diensten heeft de universiteit een onmiskenbare bijdrage geleverd aan de vorming van hoogopgeleid kader.
SD