Woningbranden nemen toe in Suriname- Wat te doen bij een brand in huis?

In oktober is melding gemaakt van 22 woningbranden met 4 dodelijke slachtoffers. Iedere dag vindt er gemiddeld 1 woningbrand plaats. Volgens het Korps Brandweer Suriname (KBS) is dit zorgelijk te noemen. Iedere dag zijn er ook veel meldingen van gras- en vuilbranden.

Het KBS probeert via haar social media pagina zoveel mogelijk voorlichting te geven om brand te voorkomen. 

Enkele tips zijn onder andere de vliering inspecteren op overtollige stof en/of vleermuizenuitwerpselen. Stof kan namelijk warmte en hitte bevorderen, terwijl vleermuizenuitwerpselen zelfontbranding in de vliering kan doen ontstaan. Een andere tip is om geen elektrische apparaten onbeheerd onder spanning achter te laten. Dit geldt vooral voor ventilatoren. Ook mogen niet teveel apparaten (grote stroomverbruikers zoals magnetron, waterkoker, strijkijzer, rice cooker) op een powerstrip worden aangesloten, omdat die voor overbelasting kunnen zorgen. Daarnaast wordt benadrukt, dat het verboden is huis-, tuin- en erfvuil te verbranden.

Verder drukt het KBS de samenleving op het hart om geen aanstekers aan te schaffen die op speelgoed lijken. Het advies is om ‘kinderveilige’ aanstekers te gebruiken die voorzien zijn van een ‘lock’. De aanstekers moeten zodanig geplaatst worden dat kinderen er niet gemakkelijk bij kunnen komen. Verder is het advies om ook regelmatig de regulator en gasleiding te controleren op lekkages. De brandweer waarschuwt ook dat het een groot brandgevaar is als de gascilinder binnen in de keuken naast het gasfornuis is opgesteld. In de volgende serie zal er meer informatie hierover gegeven worden meld het KBS op haar pagina.

Wat te doen bij een brand in huis?

Bij een brand in huis is het belangrijk om de brandweer direct te bellen op het alarmnummer. Het adres en de ernst van de brand moeten duidelijk doorgegeven worden. Het is vooral belangrijk om kalm en gecontroleerd te blijven, zodat men de situatie beter kan beoordelen en veilig kan handelen. Wanneer een woning in brand staat is het advies om zo gauw mogelijk het gebouw te verlaten en ook deuren en ramen te sluiten indien dat mogelijk is om de verspreiding van rook en vuur te beperken.

Een ander advies is om geen lift te gebruiken, maar een trap, omdat die vast kan komen te zitten. Verder moet men zo laag mogelijk bij de grond blijven, omdat rook en giftige gassen opstijgen. Als er veel rook aanwezig is, kan men een natte doek voor de mond houden om te ademen. Eenmaal buiten aangekomen is het belangrijk om op een veilige afstand te blijven van het brandende gebouw en te controleren of iedereen veilig is. 

De brandweer zal ook op de hoogte gebracht moeten worden van eventuele vermiste personen. Het is altijd het veiligst om brand te voorkomen. Rookmelders in huis installeren en brandbare materialen zorgvuldig behandelen, kunnen helpen om de kans op brand te minimaliseren.

Het gevaar van dievenijzers

In de afgelopen jaren zijn heel wat mensen tijdens een woningbrand omgekomen, vanwege het dievenijzer dat zij aan hun ramen en deuren hadden geplaatst. De mensen konden niet naar buiten en ook niet op tijd gered worden door de buren of de brandweer.Het advies is om tenminste één van de dievenijzers aan een raam zodanig te bevestigen, zodat men meteen kan vluchten. Het dievenijzer moet aan de binnenkant van de ramen bevestigd worden, waardoor de bouten gemakkelijk door de huiseigenaar bij dringende omstandigheden verwijderd kunnen worden.

Een andere methode is om scharnieren in het dievenijzer te plaatsen en deze middels hangsloten op slot te doen. Bij brand kunnen de sloten dan gemakkelijk geopend worden en kan men zich in veiligheid brengen.
SK

error: Kopiëren mag niet!