Leven met migraine: ontdek het verband met voeding

Migraine is een type hoofdpijn dat meer is dan alleen maar pijn. Het wordt vaak gekenmerkt door hevige kloppende pijn aan één kant van het hoofd, maar het kan ook aan beide kanten voorkomen. Mensen met migraine ervaren vaak symptomen, zoals misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en visuele verstoringen. Migraine komt over het algemeen in fasen voor. Voor bepaalde mensen begint het met een waarschuwingssignaal, “aura”, wat een reeks neurologische symptomen beschrijft die soms kortdurend vóór of tijdens een migraineaanval optreden. Daarna volgt meestal de hoofdpijnfase, die enkele uren tot dagen kan duren.

Verband voeding en migraine 

Er bestaat een verband tussen voeding en migraine. Verschillende voedingsmiddelen en dranken kunnen bij vele mensen migraineaanvallen triggeren. Hoe voeding precies werkt op migraine, is nog steeds niet volledig begrepen. Maar er zijn enkele patronen gevonden die zich voordoen bij patiënten. Sommige mensen krijgen een migraine aanval als gevolg van het gebruiken van de voedingsmiddelen met tyramine, zoals oude kaas, salami, pepperoni, bacon en andere gerookte of gefermenteerde vleeswaren, gefermenteerde voedingsmiddelen als zuurkool, gepekelde haring, amandelen, pinda’s, zonnebloempitten en pompoenpitten. 

Ook voedingsmiddelen met cafeïne, zoals koffie, thee, chocolade en energiedranken kunnen migraine veroorzaken. Maar ook het innemen van alcoholische dranken, zoals rode wijn en bier, kunnen door de aanwezigheid van sulfieten, tannines en andere stoffen de migraine aanvallen uitlokken. 

Hoewel deze voedingsmiddelen en dranken migraine kunnen triggeren, is het belangrijk op te merken dat elk individu anders reageert. Niet alleen soorten voedingsmiddelen, maar ook het eetpatroon kan migraine triggeren. Het overslaan van maaltijden of onregelmatig eten kan bij sommige mensen aanvallen van migraine veroorzaken.

Voorkomen van migraine 

Er is geen toverstok of dieetschema dat hoofdpijn of migraine volledig kan voorkomen, maar bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen bij het verminderen van de frequentie en intensiteit van hoofdpijn. Magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, bladgroenten, volkoren granen en peulvruchten kunnen wel een positieve bijdrage leveren aan het voorkomen van hoofdpijn.

Onderzoek wijst ook uit dat gember als thee, vers of als supplement ontstekingsremmende eigenschappen bevat en hoofdpijn kan verlichten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren en vitamine B2, zoals zalm, makreel, lijnzaad, chiazaad, walnoten, eieren, amandelen en groene bladgroenten kunnen inderdaad gunstig zijn bij het beheersen van migraine.

SD

error: Kopiëren mag niet!