Toegang tot kraamzorg: Een luxe of noodzaak?

Kraamzorg biedt ondersteuning en zorg aan moeders en hun pasgeboren baby’s, voornamelijk in de periode direct na de bevalling, bekend als de kraamperiode. Het doel van deze zorg is om de moeder en de baby gezond te houden en het gezin te helpen bij de overgang naar het ouderschap. Aspecten van de kraamzorg kunnen liggen in de persoonlijke zorg aan de moeder bij het herstellen na de bevalling, educatie, voorlichting en nazorg. Kraamverzorgers geven over het algemeen advies en begeleiding om ervoor te zorgen dat moeders succesvol borstvoeding kunnen geven.

Vrouwen ervaren wereldwijd ernstige problemen met betrekking tot de toegang tot kraamzorg. Sommige ontwikkelingslanden hebben beperkte middelen en infrastructuur. De ontwikkelde landen hebben daartegenover betere toegang tot professionele kraamzorg diensten.

Zeker, kraamzorg omvat een breed scala aan essentiële diensten en ondersteuning voor moeders en pasgeborenen. Dagblad Suriname ging in gesprek met een professional in de zorg, waaruit heel gauw duidelijk werd dat lang niet iedereen in Suriname kraamzorg kan betalen. De vraag naar deze zorg is groot, maar de financiële beperkingen maken deze dienst tot een luxe die niet voor iedereen toegankelijk is. Een voorbeeld daarvan zijn tienermoeders, die de ondersteuning en educatie heel hard nodig hebben, maar zich het niet kunnen veroorloven.

Een tekort aan nazorg voor de moeders en hun pasgeborenen is zorgwekkend, vooral als postnatale depressie een bekend risico is onder de moeders. De trek van zorgpersoneel door jarenlange onderbetalingen en weinig financiering in ziekenhuizen, kunnen deze problemen verergeren. Verloskundigen spelen een cruciale rol, en het is van belang dat hun werk erkend wordt. Het streven naar erkenning bij verzekeringsmaatschappijen kan leiden tot meer inclusieve zorg. 

SD

error: Kopiëren mag niet!