Nabestaanden openbare begraafplaats Blauwgrond bezorgd over ruimingsplannen graven

Nabestaanden van overleden personen die begraven liggen op de openbare begraafplaats te Blauwgrond (Tweekinderenweg) zijn zeer geschokt en bezorgd over het voornemen van het Uitvaartbedrijf Hamdard om per 1 januari komend jaar over te gaan tot het ruimen van alle graven die 20 jaar of ouder zijn. 

Nabestaanden zijn onlangs geconfronteerd met een bord bij de ingang van de begraafplaats met daarop de bekendmaking. Naar aanleiding van deze mededeling hebben de nabestaanden via hun advocaat ondertussen het uitvaartbedrijf aangeschreven en aangemaand om de aangezegde ruiming van graven onmiddellijk stop te zetten.

Ondertussen heeft de procureur-generaal bij het Hof van Justitie mr. Paragsinh gisteren, dinsdag 31 oktober, in een schriftelijke reactie op een ontvangen kopie van het schrijven, de advocaat van de nabestaanden laten weten dat er geen verzoekschrift is ontvangen van het uitvaartbedrijf Hamdard voor het ruimen van graven op de begraafplaats van Blauwgrond. 

Blijkens een schrijven gedateerd 3 oktober vorig jaar van de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost heeft het uitvaartbedrijf “toestemming” gehad om het “beheer” van de begraafplaats te Blauwgrond aan de Tweekinderenweg over te nemen. De nabestaanden vinden dat op grond van de verkregen “toestemming” voor het “beheer” van de openbare begraafplaats, het uitvaartbedrijf niet de bevoegdheid heeft om graven te ruimen. 

De nabestaanden die zich gebundeld hebben in de Stichting Belangenbehartiging Nabestaanden Openbare Begraafplaats Blauwgrond, plaatsen juridische vraagtekens bij de aanstelling van het uitvaartbedrijf als beheerder. 

Bevoegdheid betwist

Ze zeggen er stellig van overtuigd te zijn dat de door de districtscommissaris gegeven “toestemming” niet conform de wet is geschied en dat het uitvaartbedrijf de kwalificatie van “beheerder” ontbeert. De nabestaanden hebben een kopie van hun schrijven doen toekomen aan de procureur-generaal bij het Hof van Justitie, het Kabinet van de President, de voorzitter van de Nationale Assemblee en de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost.

De openbare begraafplaats Blauwgrond is sinds decennia niet meer in gebruik voor begrafenissen, omdat het “vol” is geraakt. Op de begraafplaats liggen voor het overgrote deel Javaanse moeslims en Javanisten begraven. Vanwege religieuze en traditionele gebruiken hechten nabestaanden en familieleden enorm grote waarde aan de graven van hun overleden dierbaren. De bekendmaking van voornemens om graven te ruimen komt bij hen dan ook als een grote schok over. Ze zeggen niet te zullen toestaan dat de grafrust van hun overleden dierbaren wordt verstoord.

SS

error: Kopiëren mag niet!