Een dag na hun persconferentie op vrijdag 27 oktober sprak het collectief van groene non-gouvernementele organisaties (ngo’s) samen met vertegenwoordigers van organisaties van inheemse en tribale volkeren met Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) minister Parmanand Sewdien. De zorgpunten werden besproken van grootschalige landbouw van de Mennonieten waarbij grote arealen primair bos dreigen te worden gekapt.
Beide partijen gaan voor betere manieren om de nationale landbouw te ontwikkelen. Het opofferen van tropisch regenwoud moet vermeden worden, omdat zulks de zoetwatervoorraden, milieugezondheid en rijke biodiversiteit ten gronde richten. Ook moeten de bij wet verplichte Milieu- en Sociale-effecten studies te allen tijde objectief en professioneel worden uitgevoerd; deze zijn cruciaal om de impact van dergelijke activiteiten af te wegen. Plannen en onderzoeksresultaten dienen gedetailleerd besproken te worden in De Nationale Assemblee en moeten geplaatst worden binnen het aangekondigde duurzame ontwikkelingsbeleid, zoals de industrie traditionele medische systemen, naturopatische medicijnen en andere Non Timber Forest Products en het genereren van Carbon Credits.
De betrokkenheid van de bevolking en haar volksvertegenwoordigers in een gedegen overweging moet ten grondslag liggen aan een volledig transparant en breed gedragen beleid. Zo kunnen arealen die in het verleden reeds werden benut voor de landbouw of hiervoor bestemd zijn, worden aangewend voor grootschalige landbouw. Ook zijn er bosrijke gebieden die niet per-sé grootschalig hoeven te worden ontbost voor ontwikkeling. Bijvoorbeeld kan er agroforestry, een vorm van landbouw in combinatie met het telen van bomen, worden toegepast en kan er ook worden gedaan aan agrotoerisme. Het verbouwen van gewassen voor grootschalige landbouw zoals soja en maïs moet plaatsvinden in speciaal daarvoor bestemde gebieden.
Ons land is sinds kort geconfronteerd met Mennonieten die aan grootlandbouw willen doen en daarvoor mogelijkerwijs op grote schaal primair bos gaan omkappen. Suriname loopt hierdoor het gevaar haar status als High Forested, Low Deforestation (HFLD) land te verliezen, terwijl er in de hele wereld slechts 11 HFLD landen zijn. Op 6 oktober 2022 ontvingen de Mennonieten via hun vertegenwoordiger Ruud Souverein van Terra Invest Suriname & Guyana N.V. een toestemmingsbrief van Buitenlandse Zaken-minister Albert Ramdin om met 50 Mennonieten families vanuit Bolivia af te reizen naar Suriname om er voor 3 jaren aan landbouw te doen. Hiervoor moest hun vertegenwoordiger in contact treden met de minister van LVV voor mogelijke allocatie van gronden. Verder moest de groep zich houden aan de Surinaamse wet- en regelgeving.
In het gesprek tussen het collectief van groene ngo’s aangevuld met vertegenwoordigers van inheemse en tribale volkeren en de minister van LVV, is gebleken dat er geen contact is geweest tussen Terra Invest (Ruud Souverein) en het ministerie van LVV voor allocatie van gronden. De groene ngo’s en de vertegenwoordigers van de binnenlandbewoners en de LVV-minister zullen elkaar blijven informeren en staan beiden een vorm van ontwikkeling voor waarbij zowel de agrarische sector verder wordt ontwikkeld, als het bos wordt beschermd en Suriname haar HFLD status behoudt, aldus het collectief van groene ngo’s.