Inheemsen in het Pikin Saron gebied waren op 2 mei door frustraties en wanhoop gedwongen zich te verzetten tegen de uitgiftes van hout- en goudconcessies door de regering en de beperking van hun bewegingsvrijheid in hun eigen gebied. Het gevolg was de dood van Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager en de gevangenneming van vijf inheemse mannen. De mannen worden onder andere verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan poging tot moord, poging tot doodslag, diefstal met geweldpleging en opzettelijke vrijheidsberoving.
Het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) rond deze zaak is op 2 augustus geopend door de rechter-commissaris. Op deze dag werden de vijf verdachten voorgeleid. Een van de vijf mannen is vrijgelaten. De overige vier verdachten werden dinsdag 31 oktober weer voorgeleid. Er is hierbij door het Openbaar Ministerie (OM) een verzoek ingediend om de gevangenhouding van de verdachten met nog 30 dagen te verlengen. Dit, terwijl de rechter-commissaris zijn onderzoek dinsdag heeft afgesloten.
De advocaten van de inheemse mannen hebben verweer gevoerd met goed onderbouwde argumenten op het verzoek van 30 dagen. Binnen enkele dagen zal bekend moeten worden of de mannen nog 30 dagen in gevangenbewaring worden genomen of als zij vrij zullen komen. Op 9 november wordt de staat Suriname ook gehoord door de OAS-commissie (Organisatie van Amerikaanse Staten).
Een groepje inheemsen waaronder het Inheems Kollectief Suriname (IKSur), familie en vrienden hadden zich dinsdagochtend verzameld aan de Monseigneur Wulfinghstraat om hun ondersteuning te bieden aan deze inheemse mannen en hun familie. Nadat de advocaten de mensen hebben ingelicht welke besluiten zijn genomen, werd ook een gebed uitgesproken. Zij zijn ervan overtuigd dat het recht zal zegevieren en dat de vier inheemse mannen vrijgelaten zullen worden.
SK