‘Geen doden in mijn naam’

Terwijl de hele wereld dagelijks protesteert tegen de massaslachting door Israël op onschuldige burgers in het bezette Palestijnse gebied Gaza, lijkt Israël zich niets aan te trekken van de internationale signalen.

Ze voelen zich gesteund door de Verenigde Staten en enkele Europese landen, waaronder Nederland, en zetten hun moorden voort onder het mom van een oorlog tegen Hamas.

In ons eigen land, Suriname, hebben islamitische organisaties opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Ook de politieke partijen Pertjah Luhur en de NDP hebben hun afkeuring uitgesproken over deze massaslachting, die door de wereld als genocide wordt gezien.

Na 25 dagen hebben andere partijen nog steeds gezwegen, wat indirect lijkt te suggereren dat ze deze inhumane acties ondersteunen.

Zelfs de Nationale Assemblee heeft tot nu toe niets gezegd, waarbij ze zelfs niet genoeg leden hadden voor een vergadering.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die nu bekend staat als de “slager” van Gaza, heeft aangekondigd dat Israël doorgaat met meedogenloze aanvallen op burgers en burgerdoelen en geen gehoor zal geven aan een wereldwijd verzoek voor een staakt-het-vuren.

Binnen de Verenigde Naties is er  overeenstemming bereikt over een humanitair staakt-het-vuren bestand om voedsel en medische hulp het geteisterde gebied binnen te laten.

Deze resolutie is niet bindend en verplicht Israël niet om het uit te voeren.Isarel heeft reeds gezegd geen gevolg hieraan te geven.

Recentelijk heeft Israël zelfs een ziekenhuis gebombardeerd waarbij 500 burgers zijn omgekomen, evenals een kankercentrum dat beschadigd is geraakt, inclusief medische apparatuur. Het lot van mensen hangt nu af van deze kwestie van leven en dood.

UNICEF noemt Gaza een kerkhof voor kinderen, een uitspraak die ook wordt ondersteund door Save the Children. Save the Children meldt dat sinds 7 oktober meer dan 3.250 kinderen zijn gedood, waarvan minstens 3.195 in Gaza, 33 op de Westelijke Jordaanoever en 29 in Israël. Het aantal kinderen dat in slechts drie weken in Gaza is gedood, overschrijdt het aantal doden in gewapende conflicten wereldwijd – in meer dan twintig verschillende landen – gedurende een heel jaar in de afgelopen drie jaar.

Kinderen vormen meer dan 40% van de 8.005 mensen die in Gaza zijn gedood, en meer dan een derde van alle dodelijke slachtoffers in de bezette Palestijnse gebieden en Israël. Met nog eens 1.000 als vermist opgegeven kinderen in Gaza die vermoedelijk begraven liggen onder het puin, ligt het dodental waarschijnlijk nog veel hoger, aldus Save the Children.

De Braziliaanse president Lula da Silva heeft deze situatie geen oorlog, maar genocide genoemd.

De Organisatie van Islamitische Staten (OIS) beschouwt de acties van Israël als oorlogsmisdaden en noemt Israël een terreurstaat.

Suriname

De regering van Suriname heeft tot nu toe nog niet durven oproepen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Palestina op bilateraal niveau. Ze draagt een eigen verantwoordelijkheid als land en laat deze liggen. Critici betwijfelen hoeveel waarde een Palestijns leven heeft voordat surinaamse regering, Israël aanspreekt en overwegen  de betrekkingen met Israël moet opschorten.

De acties van Israël zijn niet in lijn met de Surinaamse nationale gedachte van religieuze verbondenheid en vreedzaamheid.

Elke dag dat de regering dit niet doet, draagt ze de last van de doden op de schouders van het Surinaamse volk, dat dit niet wenst.

Moed

De regering moet de moed hebben om te zeggen dat dit hun verantwoordelijkheid is als hun  politieke partij en niet die van het volk.

error: Kopiëren mag niet!