Dyslexie en dyscalculie herkennen en leren omgaan ermee

In Nederland bestaan er specifieke scholingsprogramma’s en opleidingen voor leerkrachten waarin ze leren om signalen van dyslexie en dyscalculie te herkennen. Deze trainingen omvatten onder andere het observeren van symptomen en het begrijpen van de impact van dyslexie en dyscalculie op het leren van een kind. Na afloop van de training zijn leerkrachten beter in staat om leerlingen met dyslexie of dyscalculie te identificeren en hier passende ondersteuning voor te bieden.

In Suriname zijn er ook kinderen met dyslexie en dyscalculie. Alleen is het nog niet helemaal bekend in hoeverre leerkrachten worden getraind om dit soort problemen te herkennen. Dyslexie en dyscalculie zijn allebei stoornissen in de ontwikkeling. Dyslexie is een leerstoornis die het vermogen van een persoon om te lezen, schrijven en spellen beïnvloedt. Mensen met dyslexie hebben moeite met fonologische verwerking, dat wil zeggen het vermogen om klanken in taal te herkennen en te manipuleren (bijvoorbeeld een klank weglaten, toevoegen of vervangen). Dit kan leiden tot problemen bij het decoderen van woorden, vloeiend lezen en het begrijpen van geschreven tekst.

Dyscalculie is een leerstoornis die invloed heeft op het vermogen van een persoon om reken- en  wiskundige vaardigheden te begrijpen en toe te passen. 

Mensen met dyscalculie hebben moeite met het begrijpen van getallen, het uitvoeren van berekeningen, het onthouden van wiskundige feiten en het begrijpen van concepten zoals tijd en meeteenheden.

Dyslexie is een neurologische aandoening die niet geneesbaar is. Het is belangrijk om te begrijpen dat dyslexie niet het gevolg is van een gebrek aan intelligentie of inzet, maar het is een verschil in de manier waarop de hersenen taal verwerken. Net als bij dyslexie, is dyscalculie een levenslange aandoening. Dyscalculie wordt veroorzaakt door een probleem in de hersenen bij de verwerking van numerieke informatie.

Hoewel dyslexie niet genezen kan worden, kunnen mensen met dyslexie wel leren omgaan met hun uitdagingen en succesvolle lezers en schrijvers worden. Vroege identificatie en interventie zijn belangrijk bij het bieden van de juiste ondersteuning. Effectieve methoden om dyslexie te behandelen zijn onder andere educatieve strategieën, gefundeerde leesprogramma’s, gepersonaliseerde instructie en technologische hulpmiddelen.

Mensen met dyscalculie kunnen baat hebben bij gespecialiseerde training en strategieën om hen te helpen bij het begrijpen en toepassen van reken-/wiskundige concepten. Dit kan bestaan uit visuele ondersteuning, het gebruik van concrete materialen, het aanleren van memorisatietechnieken en het aanleren van alternatieve manieren om reken-/wiskundige problemen op te lossen. Het doel van de behandeling is om het kind te helpen omgaan met en overwinnen van de uitdagingen die dyscalculie met zich meebrengt, en om een positieve houding te bevorderen.

Bij een vermoeden van dyslexie, dyscalculie of beide, worden kinderen in Suriname door de huisarts verwezen naar een specialist, waaronder een psycholoog. Eerst is er een intakegesprek met de specialist, waarin het kind en de ouders kunnen vertellen over de klachten. Daarna test de psycholoog met verschillende oefeningen wat het niveau van lezen en schrijven of rekenen van het kind is. Er wordt ook gekeken naar de informatie van de school zoals de rapportcijfers. Nadat de specialist de diagnose heeft gesteld, kan die een dyslexieverklaring of dyscalculieverklaring maken. Hierin staan de resultaten van de leestest en schrijftest, of van de rekentest. In deze verklaring kan ook een voorstel gemaakt worden wat een goede behandeling voor het kind is. En hoe de school het kind het beste kan begeleiden en helpen.

SK

error: Kopiëren mag niet!