Na het debacle in eigen land, waarbij de regering een ambassade wilde oprichten op de meest explosieve locatie ter wereld, Jeruzalem, blijkt dat de regering nu haar wonden begint te likken na de Gaza-slachting door de staat Israël. De oprichting van de ambassade werd stopgezet door de De Nationale Assemblée (DNA), wat voor het eerst in de geschiedenis van het Surinaamse buitenlands beleid gebeurde. De uitspraken van DNA blijken nu de redding te zijn voor ons land op het internationale forum, gezien de huidige oorlog die Israël heeft afgekondigd.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft onlangs een niet-bindende resolutie aangenomen voor een humanitair staakt-het-vuren. Deze resolutie is echter niet-bindend en werd met 121 stemmen voor, 14 tegen en 44 onthoudingen aangenomen.
Onder de tegenstemmers waren de Verenigde Staten en Israël.
Israël heeft deze resolutie afgewezen en is niet van plan deze uit te voeren, waarbij de bombardementen op onschuldige burgers in het door Israël bezette gebied Gaza blijven plaatsvinden.
Inmiddels zijn er 8.005 Palestijnen om het leven gekomen, waaronder 3/324 kinderen, 2.062 vrouwen en 460 ouderen. 1/870 mensen zijn vermist, waaronder 1.020 kinderen, en er zijn ongeveer 20.000 gewonden.
NEDERLAND
Opmerkelijk is dat voormalig kolonisator Nederland, die vaak genoeg een humanitaire houding heeft in de wereld als het op rampen aankomt, zich heeft onthouden van stemming via demissionair premier Mark Rutte. Zijn argumentatie was dat het recht op zelfverdediging van Israël ontbrak in de resolutie.
Voor Nederland is het een schande, aangezien het ook het voormalige moederland van Suriname is, dat zij oogluikend de bombardementen toelaat.
De hypocrisie van Nederland is merkbaar doordat zij geen humanitair staakt-het-vuren wenst, dus er mogen meer doden vallen, zoals zij wil, en dan belooft ze 15 miljoen euro aan medische hulp voor de burgers in Gaza.
Dit komt er feitelijk op neer, dat ze het bloeden laten doorgaan en medisch verband sturen voor de moorden waarvoor ze nu medeverantwoordelijk zijn.
In dit licht moet ook de agenda van Rutte bekeken worden. Hij heeft interesse om mogelijk secretaris-generaal bij de NAVO te worden na zijn premierschap. Hiervoor heeft hij de stemmen nodig van de NAVO.
Onder de onthoudingen bevinden zich onder andere ook Denemarken en Duitsland.
TURKIJE
Turkije, dat ook lid is van de NAVO, heeft de Israëlische premier uitgemaakt voor een terrorist en houdt hem verantwoordelijk voor het bloedbad in Gaza. President Recep Tayyip Erdoğan heeft tijdens een toespraak duidelijk gemaakt dat Turkije de Palestijnen steunt.
Israël heeft inmiddels haar diplomatiek personeel uit Turkije teruggeroepen na de uitspraak van Erdogan.
COLOMBIA
In Zuid-Amerika weigerde de Colombiaanse president Gustavo Petro de aanval van Hamas op Israël te veroordelen en de acties van Israël in Gaza vergeleek hij met die van nazi-Duitsland. Hij heeft gedreigd de bilaterale relatie met Israël op te schorten als reactie op de beslissing van het land om de militaire verkoop aan Colombia stop te zetten vanwege Petro’s standpunt over de aanvallen van het Israëlische leger op Gaza.
Israël is sinds de jaren negentig een van de belangrijkste leveranciers van oorlogsvliegtuigen, bewakingsapparatuur en aanvalsgeweren in Colombia.
Protesten in de wereld
In Europa heeft de Spaanse minister van Sociale Zaken opgeroepen de betrekkingen met Israël op te schorten vanwege de genocide die plaatsvindt in Gaza. Spanje is lid van de Europese Unie.
Overal ter wereld zijn er protesten tegen het geweld van Israël. Ook in ons buurland Guyana zijn protesten geweest tegen de slachting door Israël in Gaza en in ons eigen land staat er een gepland voor 4 november.
Echter, de regering van Israël trekt zich hier niets van aan en wenst zelfs het aftreden van secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Guterres.
Israël heeft besloten VN-leden geen toegang te verlenen tot Israël. Er wordt ook gemeld dat ze overwegen uit de Verenigde Naties te stappen, indien nodig. Israël voelt zich gesteund door de Verenigde Staten en de lidstaten van de Europese Unie, die een militair en economisch machtsblok vormen.
Echter, zij vormen niet de hele wereld, maar noemen zichzelf vaak wel de internationale gemeenschap.
De Surinaamse regering is tot nu toe niet in staat geweest om Israël op te roepen tot een staakt-het-vuren dat breder is dan een humanitair staakt-het-vuren. Dit terwijl ons land in 2011 de staat Palestina erkende tot aan de grenzen van 1967. Ook weigert de regering om de Palestijnse ambassadeur toegang te verlenen, terwijl het verzoek hiervoor al bijna een jaar bij de regering ligt.
De Surinaamse regering moet nu overwegen de relatie met Israël op te schorten, aangezien Israël VN-resoluties negeert en de Israëlische daden worden beschouwd als genocide en oorlogsmisdaden.