Inheemsen waarschuwen tegen mega-uitgifte gronden Mennonieten

De inheemse dorpskapitein Lloyd Read heeft vrijdag tijdens de persbijeenkomst van het collectief van groene non-gouvernementele organisaties over de sociaal- en milieubedreigingen van de voorgenomen grootschalige landbouw door Mennonieten, opnieuw gewaarschuwd tegen de mega-uitgifte van gronden in het rond leefgebieden van inheemsen. Read zegt dat de inheemsen in een positie worden geplaatst met de rug tegen de muur, en dat men verwacht dat zij dat lijdelijk moeten toestaan. De gewelddadige gebeurtenissen van 2 mei te Pikin Saron, waarbij doden zijn gevallen, zijn nog vers in het geheugen. 

Het lijkt volgens Read dat nu alles rustig is, maar de inheemsen zullen en kunnen deze vorm van onderdrukken niet verder aan. De inheemse dorpsgemeenschappen hebben eind juni in een open brief aan de regering dit duidelijk gemaakt. Daarin wordt gevraagd om vooruitlopend op de wettelijke erkenning van de grondenrechten van inheemse en tribale volken, de operaties met de Mennonieten onmiddellijk stop te zetten. De stromannen die achter deze operaties zitten dienen in beeld gebracht te worden.

Read, die voorzitter is van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para en Wanica (OSIP), zegt dat het hier om belangen gaat. “Maar wie kijkt naar het belang van de inheemsen? Wij gaan het zelf moeten doen”, zegt hij. “De gronden zijn daar, laat men ze gaan halen, maar over onze dead body!”, klonken de waarschuwende woorden van de dorpskapitein van Pierre Kondre namens de inheemse dorpen.

Ook waarschuwing uit DNA

Ook uit het parlement klinken opnieuw waarschuwende geluiden over gronduitgiftes in en rond woon- en leefgebieden van Inheemsen en Tribale volken. Het Assembleelid Iona Edwards (NDP) heeft onlangs in de Nationale Assemblee gewag gemaakt van een recent uitgegeven bereidverklaring tot uitgifte van 400 hectare grond aan Agriculture Reinland N.V.  Het gaat om een stuk land ten westen van de Coppenamerivier en aan de noordzijde van de weg naar West Suriname. Ze vermoed sterk dat het hier om grond gaat in het kader van het zogeheten Mennonieten project.

De parlementariër wil van de regering weten of dit klopt en vraagt om onmiddellijke intrekking van de bereidverklaring. Edwards zegt dat de regering tot nu toe erg geheimzinnig doet over de komst van Mennonieten naar Suriname. Uit stukken die ze heeft blijkt, dat Agriculture Reinland N.V, op wiens naam de bereidverklaring tot uitgifte van 400 hectare grond staat, op 10 juli 2023 is ingeschreven in het Kamer van Koophandel en Fabrieken-register. De bereidverklaring is twee maanden later uitgegeven.

Regering faciliteert wel 

Edwards zegt dat de regering eerder gezegd heeft geen grond te zullen uitgeven ten behoeve van de Mennonieten. Vorige week heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, nog eens benadrukt dat de regering de Mennonieten niet faciliteert. Uit de bereidverklaring van de 400 hectare land blijkt dat de grondaanvraag gedaan is door Terra Invest Suriname & Guyana N.V, als wettelijke vertegenwoordiger van Agriculture Reinland N.V., gevestigd in het district Saramacca. 

Van Terra Invest Suriname & Guyana is bekend dat zij “het bedrijf is dat staat achter de plannen om 30.000 hectare grond aan te werven voor ongeveer 1000 mennonieten gezinnen in Suriname”, zo staat in een publicatie van 3 oktober jongstleden van Mongabay, een non-profit nieuwsportaal voor natuurbehoud en -bescherming.

Terwijl inheemsen en tribale volken zoveel jaren moeten wachten op grond en geen millimeter krijgen toegewezen, wordt aan derden in een mum van tijd grond toegewezen. “Jullie roven onze gronden”, zei Edwards. “Regering ik waarschuw u. U moet mijn mensen niet doodschieten en opsluiten, wanneer ze straks deze “drey ai” niet meer aankunnen!”, zo waarschuwt het Assembleelid opnieuw.

SS

error: Kopiëren mag niet!