Honderden afgevaardigden verwacht in Suriname bij OAS Algemene Vergadering 2024

De 54e Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zal in 2024 in Suriname worden gehouden. Albert Ramdin, de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) deed het aanbod om de vergadering in ons land te organiseren. Dat werd geaccepteerd en eerder dit jaar werd het besluit genomen door de vertegenwoordigers van de lidstaten op de laatste dag van de 53e Vergadering, gehouden op het OAS-hoofdkwartier in Washington, D.C. 

Suriname is bereid om als gastheer op te treden als een ‘herbevestiging van haar inzet voor de doeleinden en beginselen van het Handvest van de OAS en als een demonstratie van haar vastberadenheid om actief te blijven deelnemen aan het versterken van de Organisatie.’ De datum waarop de vergadering zal plaatsvinden, wordt bepaald door de Permanente Raad van de OAS en is nog niet bekend. Inmiddels is er een voorbereidingsteam geweest in Suriname. 

Grootse opzet 

De Surinaamse ambassadeur in de Verenigde Staten, tevens de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS, Martin Schalkwijk, heeft aangegeven dat het een grootse opzet wordt. Het is voor het eerst dat de Algemene Vergadering van de OAS in Suriname wordt gehouden. Daarbij komen de ministers van Buitenlandse Zaken en delegaties van de OAS bijeen. Er zijn 35 landen in de Amerika’s lid van de OAS. Volgens Schalkwijk worden er ruim 1.000 afgevaardigden verwacht in ons land. Daarvoor worden de nodige voorzieningen en voorbereidingen getroffen. Schalkwijk gaf verder tegenover ABC aan, dat een technisch comité van de OAS rapport zal uitbrengen. Veiligheid, verblijf en beschikbare tolken zijn onderdeel daarvan. Suriname hoopt op positief rapport en zal bij sleutelen indien er tekortkomingen zijn. 

OAS

De OAS is een van de grootste regionale organisaties. Op Cuba en Venezuela na zijn landen van de Amerika’s lid. De uit Uruguay afkomstige Luis Almagro is secretaris-generaal van de OAS. Het hoofdkantoor van de organisatie is in Washington DC in de VS. Ramdin zelf is oud assistent secretaris-generaal van deze organisatie en is jarenlang geweest in Washington DC. Over de OAS gaf de minister eerder al aan: “We zijn allemaal verbonden door geschiedenis, politieke allianties en een gemeenschappelijk doel, moeten we de OAS versterken als een leidende instelling op het westelijk halfrond om dit proces te vergemakkelijken en te sturen. Uiteindelijk zijn het de landen en hun politiek leiderschap die de toekomst van ons allemaal bepalen.” 

De OAS speelt een centrale rol bij het bevorderen van integrale ontwikkeling, multidimensionale veiligheid, het waarborgen van democratie en mensenrechten, en het versterken van regionale samenwerking in het algemeen. Dit zijn allemaal idealen die Suriname volledig ondersteunt. Suriname is sinds 1977 een lidstaat van de OAS.

error: Kopiëren mag niet!