Het aantal tweelingen dat in de ontwikkelde landen wordt geboren, is sinds 1970 dramatisch gestegen – met 42% vergeleken met een algemene stijging van 8% in alle bevallingen.
Er is een verrassende stijging geweest in het aantal geboren tweelingen – dramatisch gestegen in bijna alle ontwikkelde landen sinds 1970.
Gegevens uit de Human Multiple Births Database (HMBD), die zo betrouwbaar mogelijke tweelinggeboortecijfers over de hele wereld documenteert, laten zien dat vanaf het midden van de jaren zeventig het aantal tweelinggeboorten in veel landen bijna is verdubbeld – met een piek tussen 2010 en 2015.
Om het kort en bondig te zeggen: terwijl er wereldwijd een stijging is van 8% in alle bevallingen, is er een stijging van 42% bij tweelingen.
De belangrijkste factoren voor de stijging zijn tweeledig:
Ten eerste krijgen vrouwen later in hun leven kinderen terwijl ze een carrière nastreven. In Italië en Zweden bijvoorbeeld is de gemiddelde leeftijd van nieuwe moeders nu 32 jaar. En zoals de HMBD opmerkt, neemt de kans op een tweelingzwangerschap toe met de leeftijd van de moeder (over een bereik van 15 tot 37 jaar).
Ten tweede, en de grootste bijdrager aan de stijging, is de medisch geassisteerde voortplanting (MAR), meestal via in vitro fertilisatie (IVF), die verantwoordelijk is voor 87% van de stijging. Statistieken suggereren dat 40% van de IVF-zwangerschappen zal resulteren in een tweeling, vergeleken met slechts 2% in de algemene bevolking.
De stijging van het aantal jumelages heeft tot bezorgdheid geleid bij regeringen en medische autoriteiten, omdat tweelingen doorgaans een zwakkere gezondheid hebben dan eenlingen; ze worden vaak te vroeg geboren met een lager geboortegewicht, wat bevallingen kan bemoeilijken en tot gezondheidsproblemen op de lange termijn kan leiden.
HMBD is echter van mening dat de piek in 2015 een teken is dat de MAR-technieken de afgelopen jaren zijn verbeterd, waarbij het aantal meerlinggeboorten aanzienlijk is gedaald als gevolg van wetswijzigingen die het gemiddelde aantal embryo’s dat mag worden teruggeplaatst, verlagen.
Uit gegevens uit Groot-Brittannië blijkt dat de kans op het krijgen van een tweeling met IVF (bij moeders onder de 35 jaar) in 2007 27% bedroeg. Tegenwoordig is dat 6%.
Tweelinggeboorten zijn historisch gezien zeldzaam geweest, en het lijkt erop dat dit ook weer zo zal zijn.