Vernietiging van de Gazastrook

DOOR DUNCAN MIL
October 27, 2023 – De Gazastrook heeft wijdverspreide verwoestingen opgelopen nu het Israëlische leger de Palestijnse enclave van 2,3 miljoen mensen bombardeert als vergelding voor de aanval van Hamas op 7 oktober.

Als reactie op de brute aanval van Hamas voerde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant een “volledige belegering” uit van de enclave, waarbij hij verklaarde: “Er zal geen elektriciteit, geen voedsel, geen brandstof zijn.”

Meer dan de helft van de bevolking van Gaza is ontheemd, met 1,7 miljoen vluchtelingen die in of rond de acht vluchtelingenkampen van Gaza wonen. Sinds 7 oktober moesten 1,4 miljoen mensen hun huizen verlaten.

Het Israëlische leger bombardeert genadeloos Gaza-stad – de dichtstbevolkte stad met meer dan 750.000 inwoners.

Binnen enkele uren na de slachting van Hamas, waarbij volgens Israël op 7 oktober 1.400 mensen om het leven kwamen, hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen de 14 verdiepingen tellende Palestijnse woontoren in het hart van Gaza-stad met de grond gelijk gemaakt. Tien dagen later raakte een raket het Al-Ahli Arab-ziekenhuis, waarbij bijna 500 mensen omkwamen.

Over het geheel genomen heeft Israël zijn aanvallen op Gaza opgevoerd en voert het op sommige dagen honderden luchtaanvallen uit op de Palestijnse enclave.

“De basisvoorzieningen brokkelen af, de medicijnen raken op, voedsel en water raken op, de straten van Gaza raken overstroomd met rioolwater”, zegt Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de United Nations Relief and Works Agency voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA).

Het stijgende dodental in de Gazastrook is nu de 7.300 gepasseerd, waaronder meer dan 2.900 kinderen en meer dan 100 medisch personeel, zeggen functionarissen in Gaza.

error: Kopiëren mag niet!