In de Torricellistraat, een bekend jog- en wandelgebied nabij Choi’s Supermarket Noord, doet zich de laatste tijd een zorgwekkende ontwikkeling voor. Wat eens een veilige en schone omgeving was, wordt nu geteisterd door een groeiende hoeveelheid vuil dat langs de wegen wordt gedumpt, een ontwikkeling die zowel wandelaars als joggers verontrust.
Dagelijks maken tientallen mensen gebruik van deze straten. De eens zo keurig nette en rustgevende omgeving lijkt nu verwaarloosd, door mensen die ongestoord hun (grof)vuil achterlaten, zonder dat er iemand ingrijpt.
Verantwoordelijkheid van wie?
De vraag die nu rijst is, wiens verantwoordelijkheid is het? Is het uitsluitend de taak van de afdeling Openbaar Groen en Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken om deze straten schoon te houden? Of moeten ook de buurtbewoners en de samenleving als geheel zich bewust worden van het belang om geen afval langs de wegen te dumpen en meer controle uit te oefenen?
Mensen die dagelijks van deze wegen gebruikmaken, voelen zich nu minder op hun gemak en genieten minder van hun wandel- en jogging ervaring. Het is niet alleen een kwestie van een mooi uitzicht, maar ook van de menselijke beleving van de ruimte.
Eigenlijk zou ieder een gedeelde verantwoordelijkheid moeten hebben, zowel de autoriteiten als de gemeenschap hebben een rol in het behouden van de kwaliteit van de openbare ruimte. Het gaat niet alleen om het schoonmaken van de rommel, maar ook om het voorkomen ervan middels bewustwordingscampagnes.
SD