Surinaams huiswerk bij lange na niet in orde voor visumafschaffing Schengengebied

Zolang drie voorwaarden niet worden voldaan door Suriname blijft het bij een wens

Om te komen tot visumvrij reizen naar Nederland en Europa, het zogeheten Schengengebied, moet Suriname eerst een groot deel van haar eigen huiswerk in orde maken. De indruk wordt vaak gewekt alsof het ligt aan de Europeanen bij de Europese Unie (EU)m maar feit is dat het werk in Suriname bij lange na niet voldoende is.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ging bij een persconferentie onlangs hierop in. Suriname heeft bij veel gelegenheden aangegeven geïnteresseerd te zijn in visumvrijstelling met landen binnen de EU. De invoering van het biometrisch paspoort is daarvoor een belangrijke voorwaarde, waaraan niet voldaan is. 

Verzoek 

Vanuit Suriname is er reeds een schrijven gericht naar Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie, op 13 februari 2023, waarin weer het verzoek is herhaald voor visumvrij reizen naar Europa. Minister Ramdin gaf aan, dat er ook al lobbywerk wordt verricht in dit kader. Alle lidlanden van de EU moeten instemmen met het Surinaams verzoek. Nederland heeft ook nog steun uitgesproken. Maar de acties om daadwerkelijk in aanmerking te komen zijn niet voldaan.

Vorig jaar werd in Suriname de Wet Reisdocumenten goedgekeurd. Hoewel de wet reeds is goedgekeurd en afgekondigd, moet deze nog in werking treden. Hiertoe is een ‘Commissie Implementatie Wet Reisdocumenten’ ingesteld, onder leiding van Nasier Eskak, directeur Binnenlandse Zaken. De commissie is bezig met het voorbereiden van uitvoeringsbesluiten inzake processen en procedures van het nieuwe paspoortensysteem. Hoe lang dit zal duren is onbekend. Wat wel duidelijk is dat onder andere bij het invoeren van E-ID’s veel mis is gegaan. 

Afwijzingen

Minister Ramdin gaf ook aan dat het aantal visumafwijzingen vanuit Suriname erg hoog zijn. Het staat boven het norm van de EU. Nederlandse visumafwijzingen dragen daarbij in hoge mate bij. Hierover zijn er al gesprekken gevoerd, meent de minister. De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Walter Oostelbos, stelde eerder tegenover ABC duidelijk dat de bal nu bij de Surinaamse autoriteiten ligt.  Suriname moet gaan voldoen aan drie belangrijke voorwaarden voordat het verzoek tot visumvrij reizen behandeld wordt door de Europese Commissie. 

Voorwaarden

De drie voorwaarden behelzen het instellen van biometrische paspoorten, een terug- en overnameovereenkomst voor het terugnemen van Surinamers die illegaal in Europa zitten en inzage in personen die diplomatieke- en dienstpaspoorten krijgen. Zolang aan deze voorwaarden niet wordt voldaan zal het bij wenselijkheden blijven. Minister Ramdin benadrukte, dat de visumvrijstelling de persoonlijke contacten tussen de EU en Suriname verder zal vergemakkelijken, het toerisme stimuleren en de zakelijke, sociale en culturele banden tussen de EU en Suriname versterken.

error: Kopiëren mag niet!