De CARICOM heeft officieel gereageerd op het recente besluit van de Venezolaanse Nationale Vergadering om een volksreferendum te organiseren over de territoriale claim van Venezuela op de Essequibo-regio van Guyana.
De organisatie, die de belangen van de Caribische gemeenschap behartigt, heeft aangegeven dat ze kennis heeft genomen van dit besluit. Tegelijkertijd benadrukt CARICOM echter het belang van internationaal recht en de principes die het bevat.
Volgens internationaal recht is het verboden voor een land om eenzijdig grondgebied van een ander land in te nemen of te annexeren.
CARICOM dringt er bij Venezuela op aan om geen geweld of militaire middelen te gebruiken om zijn territoriale aanspraken door te drukken. De organisatie benadrukt bovendien dat het voorgestelde referendum geen geldigheid heeft in termen van internationaal recht.
De CARICOM herhaalt haar steun voor het gerechtelijk proces en hoopt dat Venezuela volledig zal deelnemen aan dit proces voor het Internationaal Gerechtshof.
Opmerkelijk
Het is echter opmerkelijk dat Suriname, een lid van CARICOM, nooit een vergelijkbare verklaring heeft afgedwongen over het illegaal bezetten en annexeren van zijn eigen grondgebied.
Het Tigri-gebied wordt sinds de jaren zestig illegaal bezet gehouden door Guyana.
Dit heeft geleid tot vragen over waarom Suriname de positie van CARICOM in de kwestie tussen Guyana en Venezuela zou steunen, terwijl de organisatie geen vergelijkbare aandacht lijkt te besteden aan het geschil rondom het Tigri-gebied.
Het is vermeldenswaard dat Suriname goede betrekkingen onderhoudt met Venezuela, en in dat land bevindt de oppositie zich momenteel in een coalitie en werkt ze samen om gemeenschappelijke doelen te bereiken.
Dit benadrukt de complexiteit van de situatie en de diverse belangen die op het spel staan in de regio.