Nickerianen zijn opnieuw in rep en roer, deze keer met betrekking tot de verlening van een concessie voor zandafgraving in de Corantijnrivier. Vanwege deze opmerkelijke ontwikkeling togen zij, vergezeld van enkele parlementariërs, naar het kantoor van de districtscommissaris om onmiddellijke stopzetting van de werkzaamheden door een Chinese onderneming te eisen. De reden voor hun bezorgdheid? Verontreiniging van het water in de rijstvelden.
Echter, het punt dat voor nog meer opschudding zorgt, is het feit dat deze concessie is verleend door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zonder enige vorm van advies van de districtscommissaris. De districtscommissaris heeft inderdaad bevestigd dat er geen enkel advies is uitgebracht.
Dwaling of corruptie
Dit roept de vraag op of hier sprake is van een ambtelijke dwaling, waarbij de autoriteiten zich niet bewust waren van de vereiste procedures, of dat er misschien meer duistere krachten in het spel zijn.
Sommigen suggereren dat corruptie een rol speelt, aangezien het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de concessie heeft verleend ondanks de wettelijke verplichtingen en zonder enig advies van de districtscommissaris.
De kwestie is ernstig genoeg om het Openbaar Ministerie erbij te betrekken, en die zou een diepgaand onderzoek kunnen initiëren om de waarheid achter deze zaak te achterhalen.
Een complicerende factor is, dat als de concessies worden ingetrokken, de staat mogelijk geconfronteerd wordt met een schadeclaim van de Chinese onderneming, die al aanzienlijke investeringen heeft gedaan.
Dit voorval staat niet op zichzelf, en het herinnert aan eerdere gevallen van wat lijkt op ambtelijke dwalingen in Suriname, die de staat en de bevolking al miljoenen hebben gekost. Deze kwestie benadrukt de noodzaak om dergelijke zaken serieus te nemen en passende maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat er geen consequentiesloosheid heerst in dergelijke zaken.