Aanval op vrijheid van de pers wordt afgekeurd

Een heel opmerkelijk schietincident heeft zich voorgedaan bij een nieuw radiostation dat vooral bekend is om een bekend praatprogramma en zijn presentator / eigenaar van de studio. Het bericht is dat op het radiostation is geschoten en dat de wagen van de vrouw van de eigenaar kogelinslagen heeft gehad. Er is dus met scherp geschoten en even goed hadden er doden of ernstig gewonden kunnen vallen.

Het gebeurde kan getypeerd worden als een aanslag op de vrije pers, omdat het zeer waarschijnlijk bedoeld is om het radiostation en zijn medewerkers te intimideren. Dit soort intimidaties komt over het algemeen van 3 hoeken. Het kan komen vanuit de malafide businessgemeenschap die het niet eens is met een deal zoals die is gelopen of omdat afspraken niet zijn nagekomen. Het kan ook komen van concurrenten die het niet eens zijn met het verliezen van business door de komst en het opereren van dit radiostation. Maar het kan ook komen van personen en organisaties, ook malafide, die besproken of bekritiseerd zijn op het radiostation of die over het algemeen en regelmatig onderwerp van kritiek en gesprek zijn. Het een en ander kan ook liggen in de persoonlijke of relationele sfeer, bijvoorbeeld als iemand in privé boos is op de eigenaar of werknemers of als iemand zich in zijn relatie of relatie in worden zich gestoord voelt door de verantwoordelijken bij het station. Wat de verklaring ook moge zijn, geen van ze rechtvaardigt geweld zoals het is gebruikt bij dit radiostation. 

In het verleden hebben we vaker erop gewezen, dat door de wijze waarop de eigenaar en maker van het bekende radioprogramma, sentimenten (ook groepssentimenten) bespeelt, het niet uitgesloten is dat er op basis daarvan geweld of intimidatie wordt toegepast, meestal in de sfeer van de partijpolitiek.

Het radiostation wordt door de vorige betrekking van de eigenaar gemakkelijk in verband gebracht met de NDP, maar het hoeft niet zo te zijn dat de relaties na het uit office gaan van de NDP en het verlaten van de post door de eigenaar nu, even hartelijk zijn gebleven. Zo was het recent opvallend dat de voorzitter van de NDP de primeur van een verjaardaguitzending gunde aan een ander radiostation en niet aan zijn vertrouwde mediaman, die zeker de grani mag krijgen dat hij bij de verkiezingswinsten van de NDP zeker vanuit de radio een bepalende rol heeft gehad.

Uit welke hoek de aanval op het radiostation komt, doet er niet toe, maar het is helemaal af te keuren dat zo een aanval op het station zich heeft voorgedaan. De politionele en justitiële autoriteiten moeten er alles aan doen om een goed onderzoek in te stellen en de daders te berechten. 

Wij wensen als land niet terug te gaan naar de perikelen door de militairen en de militair gezinde regeringen aan de macht waren en mediahuizen werden aangevallen en platgebrand. Nu zijn de personen die indirect het geweld altijd hebben helpen rechtvaardigen, zelf slachtoffer van het geweld. We hebben tijden gehad dwars door alle regeringen waar de vrijheid van de pers onder druk stond. De ene keer was het meer, de andere keer minder.

De kritiek die de regering nu ervaart met de economische situatie in het land is nooit eerder vertoond. Er hebben zich naar aanleiding van protesten gewelddadigheden voorgedaan door zowel de handhavingsdiensten als door mensen die aan het protesteren waren of daarvan misbruik maakten. De kritiek was vroeger alleen op radio, tv en in het openbaar. Nu is de kritiek op verschillende platforms en op social media, waardoor de heftigheid ervan is toegenomen. Met de heftigheid behoort de intensiteit van het regeringsoptreden niet toe te nemen. 

We hebben in de afgelopen periode enkele opsluitingen gehad en heeft de politie toch nagelaten om instructies en voorlichting te geven in de lokale talen. Zo kwam de indruk dat de maatregelen puur kwamen van de regeringstop. Zo is tijdens een protestactie de auto van een journalist in brand gestoken.

In de afgelopen periode hebben we in het bijzonder vanuit de vp en zijn kringen aanvallen gehad op de vrije pers. Tegen deze intimidaties zijn er geen sancties getroffen. Zo is een journalist gemolesteerd en is een bom onder zijn auto gezet die niet tot ontploffing kwam. Deze geïntimideerde journalist is nu werkzaam bij het station waar waarschijnlijk vanuit de straat op geschoten is. Het zijn allemaal puzzelstukjes die niet wijm maar de autoriteiten belast met onderzoek moeten doen.

Suriname is in de rij der landen een land met een relatief hoog niveau van persvrijheid. Het spectrum van radio- en tv-stations is heel weelderig en uitgebreid bekeken vanuit de kleine bevolking van Suriname. Wij keuren de gewelddadigheden af en hopen dat de schuldigen worden opgepakt en berecht.       

error: Kopiëren mag niet!