Escalatie in het grensconflict tussen Guyana en Venezuela dreigt

De spanningen tussen Guyana en Venezuela met betrekking tot het Essequibo-gebied, dat door Venezuela wordt opgeëist, nemen toe.
Venezuela, onder leiding van president Maduro, heeft aangegeven dat ze een referendum in eigen land willen houden om de mening van hun bevolking over dit geschil te peilen.
In Venezuela is er echter geen verdeeldheid binnen de oppositie als de coalitie over dit gebied.
De regering van Guyana heeft de recente stap van Venezuela om het geschil via een referendum op te lossen, veroordeelt. Guyana beschouwt deze actie als annexatie en als een schending van het internationaal recht.
Ze benadrukt de grenzen zoals vastgesteld in het Scheidsgerechtelijke Uitspraak van 1899 en verwerpt de poging van Venezuela om Guyanees grondgebied in te nemen.

Guyana vastbesloten

Guyana is vastbesloten om zijn territoriale integriteit te verdedigen en roept internationale partners op om deze zorgwekkende ontwikkelingen in de gaten te houden.
In Guyana hebben zowel de oppositie als de coalitie onder leiding van president Ali hun lokale meningsverschillen terzijde geschoven en zijn het erover eens dat de bescherming van de territoriale integriteit van Guyana van het grootste belang is.
Ze veroordelen de schending van de rechtsstaat door Venezuela en bevestigen hun toewijding aan het lopende juridische proces bij het Internationaal Gerechtshof, waarvan ze overtuigd zijn dat dit tot een oplossing van de territoriale kwestie zal leiden.
Ze herinneren eraan dat Venezuela de scheidsrechterlijke uitspraak uit 1899 lange tijd heeft erkend en geïmplementeerd.

Kritiek Venezuela

Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kritiek geuit op recente verklaringen van de regering van Guyana met betrekking tot de geplande Venezolaanse stemming over betwist land.
Ze noemt de opmerkingen van Guyana “schadelijk” en “respectloos” en benadrukken dat ze weinig respect tonen voor de bevolking van Venezuela.
Venezuela uit ook bezorgdheid over de weigering van de Guyanese president om diplomatieke gesprekken aan te gaan, wat kan leiden tot een escalatie van het conflict.
Venezuela wijst ook naar het Amerikaanse Southern Command en Exxon Mobil als mogelijke drijvende krachten achter de spanningen, waarbij ze suggereren dat economisch gewin een rol speelt. Ze benadrukken het belang van dialoog en roepen Guyana op om eenzijdige acties te stoppen die de situatie verder kunnen verergeren.
Guyana heeft internationale partners geïnformeerd over de troepenbewegingen aan de grens met Venezuela.

Gezien de aanwezigheid van aardoliebronnen en Amerikaanse belangen, vooral met ExxonMobil, zouden de Verenigde Staten mogelijk als beschermers van Guyana kunnen optreden in geval van escalatie, voornamelijk vanwege economische overwegingen, niet per se ter bescherming van de Guyanese bevolking.

Venezuela kan zich ook geen militair conflict veroorloven vanwege de fragiele economische situatie en recente verlichting van Amerikaanse sancties, waardoor Venezuela wat ademruimte heeft gekregen om olie te exporteren en financiële transacties uit te voeren.

error: Kopiëren mag niet!