Diplomatieke activiteit Israël-Gaza

DOOR DUNCAN MIL
25 oktober 2023 – Nu de situatie in het Midden-Oosten in de hele regio dreigt te escaleren, heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, opgeroepen tot humanitaire hulp en een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De Israëliër veroordeelde Guterres nadat hij zei dat “de aanvallen van Hamas niet in een vacuüm plaatsvonden” – en bekritiseerde daarmee de voortdurende controle van de Joodse staat over de Palestijnse gebieden.

“Het Palestijnse volk is onderworpen aan 56 jaar verstikkende bezetting. Ze hebben gezien hoe hun land gestaag werd verslonden door nederzettingen en geplaagd door geweld; hun economie verstikt; hun mensen raakten ontheemd en hun huizen werden gesloopt. Hun hoop op een politieke oplossing voor hun benarde situatie is verdwenen”, zei Guterres.

De Israëlische VN-gezant Gilad Erdan noemde de opmerkingen van Guterres ‘schokkend’ en eiste dat de secretaris-generaal zou aftreden. Minister Benny Gantz, die zich bij de regering heeft aangesloten als lid van het oorlogskabinet, omschreef de VN-chef als een ‘terreurapoloog’. Gantz schreef op X/Twitter: “Donker zijn de dagen waarop de secretaris-generaal van de Verenigde Naties terreur goedkeurt.”

Israël intensiveerde zijn bombardementen op het zuiden van Gaza van de ene op de andere dag, na een van de dodelijkste dagen voor de Palestijnen sinds het begin van het conflict.

De VS hebben Israël geadviseerd de geplande grondaanval uit te stellen, terwijl Washington probeert meer van de meer dan 200 gijzelaars te bevrijden die Hamas nog steeds gevangen houdt in Gaza.

error: Kopiëren mag niet!