Brazilië steunt VN-chef te midden van controverse over Israël-Hamas conflict

Brazilië heeft zijn steun betuigd aan VN-chef António Guterres te midden van de controverse over het conflict tussen Israël en Hamas. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken prees Guterres voor zijn evenwichtige benadering van het conflict en zijn aandacht voor het welzijn van slachtoffers en hun families. Guterres veroordeelde tijdens een VN-Veiligheidsraad-sessie aanvallen op onschuldige mensen en bestempelde de activiteiten van Hamas als terreurdaden. Hij wees echter ook op het langdurige lijden van het Palestijnse volk en zei dat de acties van Hamas in een bredere context moeten worden gezien. Er ontstonden reacties omdat hij suggereerde dat de acties niet willekeurig waren, maar een achtergrond hadden. Israël riep daarop Guterres op om af te treden. De situatie speelt in op de territoriale geschillen tussen Israëli’s en Palestijnen. De VN verzet zich tegen de Israëlische aanwezigheid in de bezette Palestijnse gebieden.

De voormalig NAVO-secretaris-generaal Javier Solana heeft Netanyahu een slechte leider genoemd en heeft zich aangesloten bij de slechtsten in Israël, degenen met de minst democratische waarden. Israël heeft al te veel jaren een regering, geleid door een man voor wie ik geen respect heb.”

Het aantal Palestijnen dat is gedood sinds het begin van de Israëlische agressie in Gaza op 7 oktober heeft de 6.000 overschreden en ruim 18.000 gewonden.

error: Kopiëren mag niet!