Aan het eind van het eerste halfjaar van 2023 bedroeg de staatsschuld SRD 120,4 miljard, wat neerkomt op USD 3,2 miljard. Hiervan is circa USD 614 miljoen achterstallig, waarbij USD 335 miljoen aflossing bedraagt en USD 259 miljoen interest. De schuld-bbp ratio gebaseerd op het 2022 bbp-cijfer van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is 135 procent, terwijl de schuld-bbp ratio gebaseerd op het geschatte bbp cijfer voor 2023 van het IMF circa 89 procent bedraagt.
Dit staat in een samenvatting van het schuldenplan 2024 van het ministerie van Financiën en Planning opgesteld door het Bureau voor de Staatsschuld.
Om uit de schuldencrisis te geraken is volgens het schuldenplan van belang dat het herstructureringsproces dit jaar wordt afgerond. Het ligt ook in de lijn der verwachting dat alle schuldonderhandelingen dit jaar worden afgerond. Het herstructureringstraject is een belangrijk onderdeel van het IMF-Extended Fund Facilty (EFF) programma. Dit programma loopt tot ultimo 2024.
Met betrekking tot het herstructureringsproces met buitenlandse crediteuren wordt gesteld dat met de grootste crediteuren, de euro obligatiehouders, de reeds bereikte principeovereenkomst binnenkort moet worden gefinaliseerd.
De bilaterale onderhandelingen met de Paris Club crediteuren (Frankrijk, Nederland, Israël, Italië en Zweden) en India zijn afgerond. Met China, de grootste bilaterale crediteur, moet nog overeenstemming bereikt worden, en met een drietal commerciële crediteuren (ABN-AMRO, Israel Discount Bank en Credit Suisse) met relatief kleine schulden.
Met betrekking tot de binnenlandse crediteuren is met de grootste binnenlandse crediteur van de Staat, de Centrale Bank van Suriname, de schuld alherschikt. De achterstanden bij de banken op kredieten en schatkistpapier worden dit jaar herschikt, ingelopen of herbelegd. Dit geldt ook voor de andere schatkistpapierhouders van de Staat, te weten pensioenfondsen en particuliere bedrijven.
Kosten en risicoanalyse
De kosten en risicoanalyse van de bruto staatsschuld per ultimo 2022 geven aan, dat de gemiddelde kosten op de SRD-schulden hoger zijn dan op vreemde valuta schulden. De gemiddelde rentevoet op SRD-schulden is circa 9 procent en op vreemde valuta schulden 6 procent. Op de totale schuldportefeuille is de gemiddelde rentevoet 6,4 procent.
Een groot risico op de schuldportefeuille is de wisselkoersrisico, omdat 88 procent van de schulden in vreemde valuta zijn aangegaan.
Bij de SRD-schulden zal circa 16 procent volgend jaar afgelost moeten worden, waarbij er sprake is van een herfinancieringsrisico als schulden geherstructureerd of herbelegd moeten worden tegen een hogere rentevoet, in geval de liquide middelen van de overheid niet toereikend zijn om af te lossen.
Een ander renterisico op de schuldenportefeuille zijn schulden met een variabele rentevoet. Het aandeel van circa 34 procent van deze categorie schulden is hoog te noemen.
SS