De maaninflatie over september is 1,5 procent. Dit betekent dat de consumentenprijzen in deze maand ten opzichte van de maand ervoor, augustus, gemiddeld met 1,5 procent zijn gestegen. In vergelijking met vorig jaar september zijn de consumentenprijzen met 50,8 gestegen. Dit wordt de jaar-op-jaar inflatie genoemd.
De maandinflatie over augustus bedroeg 2 procent. In juli bedroeg de inflatie nog 3 procent.
Het ABS volgt maandelijks de prijsontwikkelingen van een vast pakket van goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. In het pakket zitten 316 items. De goederen en diensten waarvan de prijsontwikkelingen worden gemeten zijn verdeeld over 12 hoofdgroepen. Enkele van de hoofdgroepen zijn voeding en niet-alcoholische dranken, kleding en schoeisel, huisvesting en nutsvoorzieningen, transport, communicatie, gezondheidszorg, recreatie, cultuur en onderwijs en buitenhuis eten.
De prijsstijgingen, hoewel minder hard, hebben vooral te maken met stijgingen van voedsel- en brandstofprijzen. De afbouw van subsidies op nutstarieven zorgden voor prijsstijgingen van elektriciteit en water. De prijsstijgingen in de wereld van de voorbije maanden zijn ook belangrijke oorzaken van prijsstijgingen.