De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft openlijk vraagtekens gezet bij de reactie van Israël op een recente aanval van de Palestijnse groepering Hamas. Hij benadrukt dat een dergelijke daad niet rechtvaardigt dat veel onschuldige mensen worden geschaad.
Lula verscheen in zijn wekelijkse show ‘Chat with the President’ en besprak gesprekken met leiders uit verschillende landen. Bij deze gesprekken waren Israël, Egypte en verschillende anderen betrokken. Zijn doel is om te bemiddelen en een vreedzame oplossing voor het conflict te zoeken.
Hij heeft drie hoofddoelen voor deze dialogen gesteld. Ten eerste wil hij een veilig pad creëren voor essentiële voorraden zoals voedsel en water. Ten tweede wil hij ervoor zorgen dat ziekenhuizen over voldoende stroom beschikken. Tenslotte wil hij voorkomen dat er nog meer kinderen sterven in dit conflict.
Volgens het gezondheidsdepartement van Gaza heeft de Israëlische reactie op de Hamas-aanval geresulteerd in meer dan 5.500 Palestijnse doden. Ruim 2.300 hiervan waren kinderen. Lula vindt deze cijfers alarmerend. Hij benadrukt dat het van cruciaal belang is om elke dag over vrede te praten, omdat oorlog geen problemen oplost.
‘Aan onderhandelingstafels sterft niemand’, zei Lula. Hij voegt eraan toe dat gesprekken minder kosten en vaak tot oplossingen leiden. Hij pleit voor erkenning van het recht van zowel Israël als Palestina op hun land. Deze erkenning moet de richtlijnen van de Verenigde Naties volgen, stelt hij voor.
Lula zei ook dat sommige Brazilianen momenteel in Gaza zijn. Het zijn vooral vrouwen en kinderen, die bij de grens met Egypte wachten op terugkeer naar Brazilië. Er zijn regelingen getroffen voor hun veilige terugkeer, aangezien Lula hierover met de Egyptische president heeft gesproken.
Lula gelooft dat Brazilië een veilig land is, vrij van oorlogen. Zijn verklaring heeft tot doel een voortdurende dialoog en vreedzame oplossingen te bevorderen. Hij benadrukt dat Israëli’s en Palestijnen vreedzaam naast elkaar moeten bestaan en elkaars territoriale rechten moeten respecteren.