In Suriname staat de kinderopvangsector voor uitdagingen wat betreft competentievereisten, waarmee in de beroepssituatie op adequate wijze en met de gewenste resultaten de arbeidstaken worden uitgevoerd en oplossingen worden gerealiseerd. Het is de verantwoordelijkheid van ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen opgroeien in een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving.
De huidige Wet Opvanginstellingen S.B. 2014, vertoont hiaten en knelpunten en is onderhevig aan een jaarlijkse herziening en aanpassing van programma’s, effectievere controles en voortdurende bijscholing voor beheerders van crèche- en peuterscholen en hun personeel.
Het is niet alleen een verantwoordelijkheid van de overheid en opvanginstellingen, maar ook van de gemeenschap om input te leveren en geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen binnen de kinderopvangsector.
In gesprek met Lucia Fung-A-Wing, voorzitter van Stichting Go4 Development, blijkt dat er een gebrek is aan informatie over bestaande wet- en regelgeving. Ze benadrukte de noodzaak van voorlichting aan ouders en verzorgers. Het ontbreken van lokaal onderzoek binnen opvanginstellingen en het negeren van aanbevelingen zijn problemen die moeten worden aangepakt. “Het is ook raadzaam om de Wet Opvanginstellingen S.B. 2014 te herzien, te splitsen in een Wet Kinderopvang en een Wet Jeugdzorg, met strengere toelatingseisen”, aldus mevrouw Lucia in gesprek met Dagblad Suriname.
Een kritiekpunt op het beleid betreffende kinderopvang in Suriname, is de toegang tot het openen van een kinderdagverblijf, wat niet vergunningplichtig is. Terwijl in artikel 3 van de Wet Opvanginstellingen S.B. 2014, de aanmelding en registratie vereist is bij het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Doordat de wet niet optimaal wordt uitgevoerd zijn er behoorlijk wat crèches en peuterscholen die onvoldoende investeren in de opstart van hun onderneming, wat een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van het kind.
SD