Beroep onder de loep, 3 – Leerkracht Berlinde: “Niets geeft je trotser gevoel dan kinderen voor te bereiden op een betere toekomst”

“De toekomst van morgen leren, voorbereiden, helpen de weg wijzen is iets wat niet iedereen kan”, zegt Berlinde in  gesprek met Dagblad Suriname. Zij is leerkracht en moeder van drie kinderen. Berlinde geeft aanm dat het een ieder gemakkelijk leerkracht kan worden, maar dat de taak naar behoren uitvoeren moeilijk is. “Ik dacht eigenlijk helemaal niet aan dit beroep voor mijzelf als leerkracht. Tijdens mijn tienerjaren heb ik gemerkt dat ik er van houd met kinderen bezig te zijn en dingen te leren. Door zelf ]te werken bij een oppas besloot ik de opleiding te volgen van leerkracht. Ik twijfelde eerst om kinderarts te worden, maar besloot toch leerkracht te worden. Het is een uitdaging,maar je leert in dit beroep ook veel. Niets geeft je een trotser gevoel dan dat je kinderen voorbereidt op een betere toekomst. Duidelijk de weg wijzen en ook leren hoe het was en het kan zijn”, aldus Berlinde.

“Voor kinderen zitten en opdrachten geven is geen manier om kinderen voor te bereiden. Maar door de kinderen te helpen de stof te begrijpen en blijven stimuleren, dat is de sleutel. Je hebt ook een uitdaging bij dit beroep, het is soms stresserend, maar door geduld en te communiceren lukt het. Ik moet wel zeggen dat er een groot verschil is tussen de jeugd van vroeger en nu. De kinderen van nu zijn wel veel intelligenter, dat is een pluspuntm maar ze voelen zichzelf vaak heel wat. Maar daarom zijn wij er als leerkrachten om hen te helpen wegwijs te maken. Aan de ene kant ben je niet alleen een leerkracht, maar ook een moeder of moederfiguur voor de kinderen. Je hebt sommige kinderen die een leerkracht nemen als rolmodel en dat geeft de motivatie om ook beter te zijn of te worden.”

“Niets geeft je ook een goed gevoel dan dat de leerlingen die jij hebt geholpen en enkele dingen hebt geleerdm goed hebben gewerkt en iets goeds zijn geworden in de maatschappij. Je oude leerling zien als arts met wie je zo hebt gestruggeld, geeft je ook een goed gevoel. Aan het eind lijkt het op een makkelijk beroepm maar brengt heel wat met zich mee”, aldus Berlinde.

“In mijn privéleven als ouder is het ook een uitdaging. Maar een onderscheid moet er wel zijn. Ik adviseer alle leerkrachten die hun best doen om hun best te blijven doen. Geef niet op, jij bent tussen acht en een het rolmodel en de vorm van de sleutel naar de toekomst van de kinderen. Voor andere leerkrachten die het maar als een beroep zien, vraag ik ook om het anders te bekijken. Neem als voorbeeld dat je als moeder het beste aan je kind wilt leren en wilt zien dat hij of zij iets goed wordt, zo moet je de andere kinderen ook zien”, aldus Berlinde. “In de tijd dat je les geeft op school ben je niet alleen leerkrachtm maar ook moeder, begeleidster en een voorbeeld. Ga voor het beste en probeer ook een verschil te zijn. Hier krijg je misschien niet een top waardering van buitenstaanders, maar van de leerlingen en de ouders ben je als een superheld.”

TM

error: Kopiëren mag niet!