Buitenlandse Zaken gaat visumplicht voor Ghana en Nigeria evalueren 

Ramdin wilt voorkomen dat Suriname doorvoerland wordt 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft maandag tijdens een persconferentie aangegeven, dat er geëvalueerd zal worden hoe het visumplicht voor landen als Ghana en Nigeria aangepast kan worden. Vanaf begin mei konden 21 landen weer een visum aanvragen om Suriname binnen te komen. De Surinaamse regering had ingaande 1 juli vorig jaar de visumplicht voor reizen naar Suriname afgeschaft. Dit met als doel het bevorderen van toerisme, aantrekken van investeerders en om Surinamers die in het buitenland wonen tegemoet te komen. Maar al gauw stapelden de problemen zich op. 

Volgens minister Ramdin wordt er gekeken hoe de regels verder aangepakt kunnen worden. Hij wil vooral niet dat Suriname een zogenaamde doorvoerland wordt. In de regio is men daar erg huiverig voor. Onder de gemeenschap was er enorm veel kritiek op grote groepen Aziaten die naar Suriname trokken. Vaak proberen zij dan naar de VS en Engels sprekende landen in de regio te trekken. 

21 landen 

Voor burgers van 21 landen werd de visumplicht weer ingesteld dit jaar. Afghanistan, Angola, Bangladesh, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Egypte, Eritrea, Ghana, India, Kameroen, Kenia, Nepal, Nigeria, Pakistan, Somalië, Sri Lanka, Syrië, Tunesië, Venezuela, Zambia en Zuid-Afrika, staan op de lijst van visumplichtige landen voor kort verblijf in Suriname. Bij de evaluatie is onder meer geconstateerd, dat reizigers veel gebruikmaken van de regeling om Suriname als tussenstop te gebruiken.

“De oorspronkelijke bedoeling was om de toegang tot Suriname voor alle landen, zonder enige vorm van discriminatie, te vergemakkelijken voor toeristische doeleinden en zakenbezoek”, gaf minister Ramdin eerder aan. Ronnie Brunswijk, vicepresident en onlangs aangesteld als koning van de Afrikaanse nalatenschap in Suriname, heeft aangegeven dat hij rechtstreekse vliegverbindingen tussen Suriname en het Afrikaans continent wil bewerkstelligen. Hij gaf eerder aan, dat hij door Afrikaanse culturele groepen is geïdentificeerd om de verbinding tussen Suriname en Afrika te intensiveren. Daarvoor zijn lijnvluchten belangrijk. Brunswijk wil hiervoor lijnvluchten tussen Suriname, Ghana en Nigeria. Beide landen liggen ongeveer op de evenaar. Rond 2014 kondigde toenmalig president Desi Bouterse al plannen aan om het Afrikaanse continent aan te doen met vluchten naar Equatoriaal Guinea. Hiervan kwam niets terecht.

Relatie Suriname en Ghana 

De relatie tussen Suriname en Ghana is versterkt in de afgelopen tijd. De Surinaamse regering had eerder ambassadeur Fidelia Graand-Galon, aangesteld in Accra, de hoofdstad van Ghana. Zij is bekend geworden in het land en draagt Suriname op een waardige manier uit op het Afrikaans continent. Graand-Galon ontving dit jaar een onderscheiding tijdens de 5e Ghana Industry CEO Awards. De ambassadeur heeft de vele overeenkomsten in de Ghanese cultuur en de Surinaamse marron gemeenschappen belicht. Ook zijn de kansen voor Ghanezen, om de economische groei van Suriname en Ghana te versterken belicht.

error: Kopiëren mag niet!