De NDP-fractie in de Nationale Assemblee verwerpt de onvoorwaardelijke steun die de Surinaamse regering in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft uitgesproken aan Israël. De NDP-fractie veroordeelt alle recent opgelaaide vijandelijkheden. Ze roept op tot een onmiddellijk “staakt het vuren” en het opheffen van alle blokkades die de toevoer van stroom, water, voedsel, medicijnen en andere humanitaire hulp aan miljoenen Palestijnen in Gaza verhinderen. “Een grote humanitaire catastrofe is aan het ontstaan”, aldus fractieleider Rabin Parmessar.
Hij zegt dat de verklaring van BIBIS gericht aan de ambassade van Israël in Panama gedateerd 9 oktober jongstleden, totaal voorbij gaat aan de historie van de Israëlisch-Palestijnse kwestie. De inhoud van de “Israël-verklaring” staat in schril contrast met de gezamenlijke verklaring van de Caricom. Daarin wordt de aanval op Israël en de daarop volgende tegenaanvallen op het Palestijns grondgebied in Gaza niet alleen“verafschuwd”, maar wordt tegelijkertijd ook erop gewezen dat de wrede omstandigheden waaronder Palestijnen onder het kolonialisme van Israel moeten leven, een bron van geweld en vijandelijkheden zal blijven zolang het “oude” Israelisch-Palestijns conflict niet definitief wordt opgelost.
In de verklaring van de Surinaamse regering wordt daarover met geen woord gerept.
President moet optreden
Parmessar zegt dat de eigen weg die de Surinaamse regering met zijn verklaring opgaat, veel schade toebrengt aan het imago en het buitenlands beleid van Suriname. De NDP-fractie roept president Santokhi op om in deze op te treden. Na het debacle in de kwestie rond de vestiging van een ambassade in Jeruzalem, vindt de NDP-fractieleider dat de president deze keer de zaak niet “blauw-blauw” kan laten. Parmessar wijst erop dat Suriname altijd het standpunt huldigt van een twee-staten oplossing in de Israëlisch-Palestijnse kwestie. In 2011 heeft Suriname de Palestijnse staat erkend.
Onrecht aan Palestijnen
De staat Israël is in 1948 kort na de Tweede Wereldoorlog gesticht in Palestijns gebied. Sindsdien heeft Israël stapvoets en systematisch steeds meer Palestijns gebied “ingepikt”, waardoor het Palestijns volk steeds meer in een moeilijk parket terecht kwam. Volgens Parmessar stuit de positie die de huidige regering in haar buitenlandsbeleid inneemt in de Israelisch-Palestijnse kwestie niet alleen de Surinaamse moesliem gemeenschap sterk tegen de borst, maar ook grotere delen van de Surinaamse bevolking. De NDP-fractieleider vindt het ronduit schandalig, dat Suriname eind december vorig jaar afwezig was bij de stemming over een resolutie waarin het Internationaal Strafhof wordt gevraagd om advies over mogelijke mensenrechtenschendingen door Israël in Palestijnse gebieden. De kwestie rond de vestiging van een Surinaamse ambassade in Jeruzalem vorig jaar was reeds een voorbode hoe de huidige Surinaamse regering denkt over de Palestijnse kwestie. Parmessar vindt het niet kunnen, dat terwijl Suriname de Palestijnse staat formeel heeft erkend, de huidige regering om wat voor redenen dan ook “slaafs” de lijn van Israël volgt, zonder zich te vergewissen van het grote onrecht dat in de historie het Palestijnse volk is aangedaan.
Over de grote humanitaire ramp die in Gaza aan het ontstaan is, zou Israël volgens de NDP-fractieleider als geen ander zich een voorstelling moeten kunnen maken van hoe wreed die is, gelet op de genocide die Joden tijdens de Tweede Wereld oorlog ten deel is gevallen, aldus Parmessar.
SS