Bezoek minister Ori aan Azerbeidzjan bedoeld om beroepsonderwijs in Suriname te versterken

Lokale media in Azerbeidzjan hebben op 14 oktober bericht, dat een delegatie onder leiding van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), Henry Ori, een bezoek had gebracht aan de Baku Higher Oil School of SOCAR (BHOS) in Azerbeidzjan. Het opmerkelijke is, dat het minOWC noch de CDS met een persbericht was uitgekomen over dit bezoek.

Diverse personen hebben vervolgens hun ongenoegen geuit over dit bezoek. Er werd bijvoorbeeld aangegeven, dat het onvoorstelbaar is dat de minister met een delegatie in het buitenland zit, terwijl het onderwijs in Suriname te kampen heeft met veel problemen. De leerkrachten van het binnenland kampen bijvoorbeeld al enige tijd met een ernstig waterprobleem. Burgers zouden daarom hebben gezegd, dat het geld voor buitenlandse reisjes liever gebruikt zou kunnen worden om de vele problemen in het onderwijs op te lossen.

Pas vijf dagen later kwam het ministerie uit met een persbericht en gaf aan, dat het betreurenswaardig is om te horen wat voor ongefundeerde uitspraken worden gedaan over zaken waar men weinig van weet. Echter valt op te merken, dat het ministerie vaak laat uitkomt met haar persberichten. Had het ministerie dit bezoek van tevoren aangekondigd en aangegeven waarvoor dit bezoek bedoeld was en wie de kosten hiervoor dragen, dan zou minder ruis in de samenleving zijn ontstaan.

Het ministerie schrijft in haar persbericht, dat zij een reeks van ontwikkelingsactiviteiten aan het opzetten is, om het beroepsonderwijs te versterken. Deze projecten worden gefinancierd door de Islamic Development Bank (ISDB). Op uitnodiging van de ISDB zijn daarom twee delegaties (niet een delegatie zoals eerder werd bericht) afgereisd naar Azerbeidzjan om inzicht te krijgen hoe het gegaan is met de opbouw van het beroepsonderwijs. Een deel van de delegatie bestond uit leraren uit het secundair onderwijs en de tweede delegatie bestond uit beleidsmakers. De tweede delegatie heeft bezoeken gebracht aan verschillende instituten voor beroepsonderwijs, hoger onderwijs en scholen waar de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is geregeld.

Het ministerie schrijft, dat Suriname in vele opzichten kan leren hoe dit land de Oil & Gas sector heeft ontwikkeld en sectoren als de gezondheidszorg en onderwijs. Volgens het minOWC zijn de kosten voor het bezoek volledig ten laste gekomen van de ISDB en de Azerbeidzjaanse regering. Ook wordt aangegeven dat de contacten met Azerbeidzjan niet te maken hebben met politieke voorkeuren of de geschiedenis van het land. “De ervaringen en samenwerking hebben strikt te maken met vriendschapsbanden aansterken en het versterken van het beroepsonderwijs in Suriname. De lessen die Azerbaidzjan heeft geleerd vanuit hun opzet van de Oil & Gas industrie kunnen wij nader tot ons nemen. Vooral de rol van het beroepsonderwijs en de investeringen die zijn gedaan om de ontwikkeling van de olie & gas industrie op te bouwen zijn zeer leerrijk voor Suriname”, aldus het ministerie.

Met het ministerie van Onderwijs in Azerbeidzjan zijn afspraken gemaakt voor de uitwisseling van studenten en docenten. Ook zijn er studiebeurzen beschikbaar voor studenten in Suriname voor met name de Oil & Gas sector, maar ook andere HBO-opleidingen. Ook is gesproken over technologie, coöperatie en renewable energy.

error: Kopiëren mag niet!