Rijksambtenaren komen in verzet tegen het demissionaire kabinet-Rutte IV vanwege de omgang met het conflict in het Midden-Oosten. Na de terreuraanval van Hamas op Israël en de reactie daarop roepen ambtenaren op om ’Israël een halt toe te roepen’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reageert begripvol op de muiterij in het ambtenarenapparaat.
“De onvoorwaardelijke steun van ons kabinet aan Israël maakt ons medeplichtig aan de humanitaire catastrofe in Gaza. Dit kunnen en willen wij niet op ons geweten hebben”, staat in een brief (zie onderaan) die in handen is van De Telegraaf en die door ruim 300 ambtenaren van diverse ministeries is ondertekend.
Volgens de ondertekenaars moeten onschuldige burgers worden beschermd. “Wij, als rijksambtenaren en als betrokken burgers, roepen het kabinet op om actie te ondernemen”, schrijven de ambtenaren. “Wij vragen om aandacht en steun voor de-escalatie en onmiddellijke beëindiging van de voortdurende geweldsituatie in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. De bombardementen op Gaza hebben een kritiek punt bereikt waarbij, volgens Save the Children, elke 15 minuten een kind wordt gedood. Ook de complete afsluiting van de Gazastrook vraagt om onmiddellijke aandacht. We hebben geen seconde te verliezen”, zo stellen de ambtenaren.
Zij schrijven dat ze de aanvallen van Hamas veroordelen en medeleven met de nabestaanden tonen. “Ook leven we mee met de gegijzelden en hun families en hopen ten zeerste dat zij veilig thuiskomen en herenigd worden met hun geliefden.” Toch maken ze zich ’grote zorgen’ over de ’onvoorwaardelijke steun’ aan Israël.
“Israël wordt niet, of nauwelijks, aangesproken op de verantwoordelijkheid die het heeft als bezetter van de Palestijnse gebieden, waaronder de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, noch wordt een duidelijke lijn getrokken ten aanzien van Israëls reactie op de aanvallen van Hamas. (…) De gebeurtenissen illustreren dat Israël tot op dit moment geen enkele terughoudendheid toont in haar reactie, in naam van zelfverdediging. Ook Nederland heeft hierin geen enkele terughoudendheid laten zien.”