Hamas en Israël zijn verwikkeld in een hevige strijd waarbij beide partijen elkaar de schuld geven van de recente explosie in een ziekenhuis in Gaza. Volgens de Palestijnse autoriteiten was de dodelijke explosie het gevolg van een Israëlische luchtaanval, terwijl Israël beweert dat het veroorzaakt werd door een mislukte raketlancering door de Palestijnse Islamitische Jihad. Deze groep ontkent echter elke verantwoordelijkheid.
De situatie escaleert verder nu Palestijnen en Israëli’s elkaar beschuldigen voor de verwoesting van het ziekenhuis, dat juist een veilig toevluchtsoord was voor mensen die bescherming zochten tegen de bombardementen van Israël. Het Ahli Arab Hospital, het enige christelijke ziekenhuis in Gaza, werd opgericht in 1882 en wordt beheerd door het bisschoppelijk bisdom Jeruzalem.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn bij deze Israëlische aanval meer dan 500 Palestijnen omgekomen in het Al-Ahli Arab-ziekenhuis in Gaza-stad.
Dit heeft internationaal geleid tot verontwaardiging en protesten.
Ondertussen heeft Suriname in een diplomatieke nota op verzoek van de Israëlische staat de aanval van Hamas aangeduid als een terroristische daad, zonder echter de Israëlische aanslagen van de afgelopen 75 jaar te veroordelen. Deze actie is in strijd met het uitgangspunt van de Caricom-verklaring en gaat in tegen de vreedzame geest van het Surinaamse volk.
De geplande ontmoeting tussen president Biden en andere regionale leiders, waaronder de Jordaanse koning Abdullah II en de Egyptische president, is geannuleerd vanwege protesten tegen de luchtaanval op het ziekenhuis in Gaza. Zowel Jordanië als Palestina hebben hun deelname aan de ontmoeting geannuleerd.
Biden zelf beschouwt de aanslag niet als een exclusieve verantwoordelijkheid van Israël, maar ziet het als een onderdeel van het bredere conflict, waarbij de ‘andere kant’ verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanval op het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad.
De internationale gemeenschap reageert geschokt en eist actie tegen Israël. Zo roept de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging in Libanon op tot een “dag van woede” om een einde te eisen aan deze aanvallen op ziekenhuizen. Iran zelf suggereert sancties tegen Israël en het uitzetten van Israëlische ambassadeurs door de leden van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC).
VN-mensenrechtenchef Volker Turk noemt de vernietiging van het ziekenhuis volkomen onaanvaardbaar en dringt aan op het ter verantwoording roepen van de daders. Ook verschillende landen, waaronder Turkije en Qatar, veroordelen het bombardement op het ziekenhuis als een gruwelijke misdaad tegen weerloze burgers.
De wereldwijde verontwaardiging over de aanval heeft geleid tot protesten en demonstraties. Honderden boze demonstranten hebben zich verzameld buiten de Franse ambassade in Tunesië. Op de Westelijke Jordaanoever blijven Palestijnen de straten overspoelen met protesten, terwijl ook in Beiroet, Libanon en Amman, Jordanië, demonstraties plaatsvinden, waarbij men zich buiten Israëlische ambassades verzamelt.
In de tussentijd heeft Israël Duitsland om munitie en oorlogsschepen verzocht, terwijl Duitse speciale troepen naar Cyprus worden gestuurd voor een mogelijke reddingsoperatie in de Gazastrook.
Ondertussen heeft de Verenigde Staten een negatief reisadvies uitgevaardigd voor Libanon vanwege de toenemende raketaanvallen tussen Israël en Hezbollah, waarbij het ambassadepersoneel uit Beiroet is geëvacueerd. De Amerikaanse en Israëlische ambassades in Argentinië zijn eveneens geëvacueerd vanwege dreigingen met explosieven.