VN-raad stelt nieuwe stemming in over de kwestie Israël-Hamas

Woensdag stemt de VN-Veiligheidsraad over de kwestie Israël-Hamas. De vergadering werd vanaf maandag gepusht om het voorstel te verfijnen. Tot nu toe bestaan er vier ontwerpen. De lidstaten zullen vandaag de definitieve tekst beoordelen.

In een besloten bijeenkomst riepen de VAE op tot meer tijd om het voorstel van Brazilië te bekijken. Met uitzondering van Brazilië wilden 13 van de 14 leden extra tijd voor beoordeling. Na nachtelijke gesprekken is het gevoel van urgentie om de resolutie aan te nemen gegroeid. Toch werpen tegengestelde standpunten van landen als Rusland en de VS hindernissen op.

Bronnen zeggen dat een veto van permanente leden ‘hoge kosten’ met zich mee kan brengen. Er zijn negen van de vijftien ledenstemmen nodig om het voorstel te laten passeren. De urgentie nam toe na een ziekenhuisaanval in Gaza waarbij minstens 500 mensen omkwamen.

Als dit wordt aangenomen, zou dit het eerste officiële advies van de Raad over het Midden-Oosten zijn sinds 2016. Als de resolutie niet wordt aangenomen, zal dit een slechte weerslag hebben op de Raad, en niet op Brazilië. Na de stemming volgt een open bijeenkomst onder leiding van de VAE en Rusland.

error: Kopiëren mag niet!