Op social media, vooral op Facebook, is een alarmerende stijging van nepvacatures te zien. Een zorgwekkende trend waar veel Surinamers slachtoffer van worden. De lokkende beloften van “werken vanuit huis” of “gemakkelijk geld verdienen” blijken een val ofwel een scam te zijn. Scammers vragen onschuldige mensen om persoonlijke berichten te sturen of hun interesse te tonen onder de post, waardoor velen hun gegevens onbewust prijsgeven. De ware intenties van deze oplichters worden vaak pas veel later duidelijk.
Ondanks herhaalde waarschuwingen voor online scammers vallen mensen toch steeds opnieuw in deze valkuilen. De vraag blijft: waarom? De lokmiddelen van snelle verdiensten en thuiswerkmogelijkheden lijken aantrekkelijk te zijn, vooral in tijden van economische onzekerheid, zoals deze dagen het geval is in Suriname.
De gevolgen van dit soort scams kunnen oplichting, identiteitsdiefstal tot financieel verlies zijn. Mensen vertrouwen vaak op bekende online platforms zoals Facebook. De aanwezigheid van oplichting op vertrouwde platforms creëert een vals gevoel van legitimiteit, wat het risico op vallen voor scams vergroot. Sommige mensen hebben mogelijk een beperkte kennis van online risico’s en kunnen de aanlokkingen van oplichting niet volledig begrijpen. Een gebrek aan digitale geletterdheid speelt hierbij ook een rol.
Het is daarom belangrijk dat mensen zich bewust worden van de risico’s en alert blijven ten aanzien van al te mooie beloften online. Het is van belang dat de samenleving samenwerkt om deze scammers te ontmaskeren en te voorkomen dat mensen slachtoffer worden.
SD