Saoedi-Arabië gaf Israël ronduit de schuld van de verwoestende aanval op een ziekenhuis in Gaza, waardoor een diplomatieke kloof ontstond. Ze brachten een vernietigende verklaring uit, waarin ze de aanval bestempelden als een schending van de internationale humanitaire wetten. Tegelijkertijd riepen zij de wereldgemeenschap op om hun dubbele standaarden te laten vallen als het gaat om de acties van Israël.
Verschillende internationale vertegenwoordigers hebben dit sentiment herhaald. Israël ontkent de verantwoordelijkheid en beschuldigt de Islamitische Jihad, een militante groepering in Gaza. Egypte verklaarde dat het incident leidde tot het verlies van honderden onschuldige levens. De Turkse president Erdogan betoogde dat de gebeurtenis een bewijs is van Israëls minachting voor menselijke waarden.
De woordvoerder van de Islamitische Jihad weerlegde de beschuldigingen en bestempelde ze als leugens en verzinsels. Ze beschuldigden Israël ervan te proberen om wat zij een ernstige misdaad tegen burgers noemden, te verdoezelen. Dit incident heeft een klap toegebracht aan de vredesvooruitzichten in het Midden-Oosten en heeft gevolgen gehad voor de opwarmende banden tussen Saoedi-Arabië en Israël.
Sinds het conflict op 7 oktober uitbrak, heeft Saoedi-Arabië zijn standpunt gewijzigd. Het land steunt nu luidkeels een tweestatenoplossing en heeft zijn standvastige steun betuigd aan de Palestijnse bevolking.