De Bewaarders Week was groot succes

De Bewaarders Week is een activiteit van personeel werkzaam in gevangenissen. Het is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij Nederlands sprekende eilanden van het Caraíbische gebied bij elkaar komen en de Bewaardag wordt gevierd. Deze (ei)landen met Suriname erbij vormen collectief de “Prisonworkers Unit”.

Het doel is het uitwisselen van informatie, kennis en ervaring op het gebied van het gevangeniswezeb. Het is heel belangrijk dat bij zo’n uitwisseling van belang is dat resocialisatie en bewaking van gedetineerden en de veiligheid van de samenleving wordt geeffectueerd. Het belangrijkste is het herdenken van de dag der “Bewaarders” op de 2e zaterdag van oktober.

“We beleefden samen hele leuke momenten met elkaar. Ik moet ook meegeven dat dankzij de inzet van de heer Purcy Olivieira in 2006, Suriname voor het eerst deel kon nemen aan de Bewaarders Week op Curaçao. De organisatie lag dit jaar in handen van Suriname.

“Het is al de 4e keer dat wij het organiseren. Vooruitlopend op die zaterdag wordt de week ingeluid mer sport en spel. De activiteiten vonden officieel plaats van 9 -15 oktober. De gasten waren op 7 oktober al in Suriname. De volgende dag werd een boottrip voor hen georganiseerd vanuit Leonsberg. Ze genoten van Fort Nw-Amsterdan de plantages Rust en Werk en Johanna Margaretha. Onze openingsavond 9 oktober was geweldig. Na de verschillende toespraken was er toneel, dat werd gepresenteerd door onze eigen college’s. En een showexcercitie werd gepresenteerd door onze nieuwe lichting recruten.”

“De 2e dag, 10 oktober, hadden we een speurtocht met als startpunt Waka Pasi. Zo konden ze een deel van onze historische monumenten en de binnenstad bezichtigen. Op de 3e dag was er ons schietprogramma te MTC indoor. Hier was wel een wedstrijdkarakter aan verbonden. Ze moesten hun schietvaardigheden tonen. De uitslag was alsvolgt: 1. Bonaire 2. Curaçao 3. St. Maarten.”

“De beste schutter was de heer Sambo Juraindel van Bonaire. Het werd afgesloten met een heerlijke lunch. ’s Avonds hadden we een sightseeing met onze bekende tourbus/partybus. Dag 4, 12 oktober, was er een rondleiing in de penitentiare inrichting aan de Duisburglaan (PID). Ze kregen dan een beeld van hoe er hier gewerkt wordt op het gebied van veiligheid. Ze konden ook zien welke activiteiten er door de gedetineerden worden ontplooid op het gebied van resocialisatie. We hadden ook een demonstratie van onze speciale eenheid hoe op te treden bij camaliteiten. ’s Avonds hadden we volleybal en zwemwedstrijden. Er moest ook gelet worden op dat we lichamelijk in een geode conditie zijn. De uitslagen bij het onderdeel volleybal waren: 1. Bonaire, 2. Suriname, 3. St. Maarten. Bij het onderdeel zwemmen hadden we 3 series voor de individuelen zwemmers: 1ste serie 2e serie 3e serie: Sur Bon Bon, Bon Cur Cur, Cur Sur Sur, Bij het onder estaffete, 1. Bon, 2. Cur, 3. Sur.”

De 5e dag was meer recreatief om weer onze conditie te testen. Touwtrekken, slagbal, domino, dammen en Menserger Je Niet. In de avond waren ze vrij in beweging.

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, was enkele dagen ook aanwezig, en sprak de gasten toe in Ballroom Torarica, waar het officieef gedeelte heeft plaatsgevonden om de Korpsleiding te honoreren, die alles mogelijk had gemaakt.

(Rahana N.)

error: Kopiëren mag niet!